Suntem siguri că, de-a lungul vieții, ați auzit în stânga și în dreapta diverse voci care lăudau bambusul pentru proprietățile sale deosebite. Sau poate ați citit că este planta cu cea mai rapidă creștere de pe Terra. Este adevărat, bambusul are capacități extraordinare. Puteți pleca de dimineață în delegație și să reveniți a doua zi pentru a găsi acest tip de plantă crescută cu până la 1 metru. Totul într-o singură zi. O adevărată curiozitate, nu?!
Bambusul, cunoscut și ca arborele de fier, datorită duritații lemnului, poate fi întâlnit cel mai des în Asia. Cu toate acestea, prezența lui în Africa sau America, nu este considerată ceva neobișnuit.
Astăzi ne-am decis să divulgăm câteva din curiozitățile acestei plante exotice. Dacă despre creșterea extrem de rapidă am amintit, este cazul să vă spunem că la majoritatea speciilor de bambus înflorirea are loc la intervale foarte mari de timp (50 – 100 de ani). Realizăm astfel că este posibil să nu vedem niciodată florile unui bambus pe parcursul vieții noastre. Există totuși și specii care înfloresc anual. Nu vă bucurați prea repede! După ce un bambus înflorește, planta va intra în declin si va muri. O altă ciudațenie, nu-i așa?!
Continuăm cu lucrurile ciudate și vă aducem la cunoștință o particularitate a bambusului chinezesc. După ce se plantează sămânța putem aștepta între cinci și zece ani până vom avea un semn la suprafață a prezenței bambusului. Acesta se dezvoltă în subteran și apoi crește “cât alții în zece ani”, voba basmelor, și poate ajunge până la 25 de metri înălțime.
Deși celebru pentru tăria lemnului el este utilizat și în bucătăria asiatică. Sunem siguri că ați observat în documentare cum urșii panda consumă cu precădere frunze de bambus. Lujerii de bambus sunt, de asemenea, comestibili, însă trebuie să vă feriți de singura specie care nu poate fi consumată, bambusul gigantic, care conține cianură.
Datorită rezistenței, bambusul este adesea folosit în construcții. Totodată este excelent pentru crearea de intrumente muzicale, mobilă, parchet sau jucării, iar din fibră ies excelente materiale textile și hărtie. Este utilizat și în medicină, iar în cultura japoneza este nelipsit de la cele mai importante obiceiuri ale vieții fiind asociat cu bunăstarea, fericirea, armonia și longevitatea.
Poate nu știați!
- Tulpinile bambușilor de mari dimensiuni sunt goale pe dinăuntru
- Chinezii folosesc frunzele de bambus în vindecarea și cicatrizarea rănilor.
- Mugurii de bambus potolesc setea avand un efect răcoros. Sunt benefici pentru sistemul circulator. Au puține calorii, dar sunt bogați în proteine, în minerale și potasiu