Alege să decorezi interiorul locuinței cu plante de interior ornamentale care îți vor schimba în totalitate starea de spirit dând culoare casei! Totodată ele vor fi cele care își vor exercita efecte benefice de purificare a aerului, asigurându-ți un somn liniștit și o stare generală de bine. Plantele de interior pot fi de diverse forme, mărimi sau culori. Totuși puteți fi siguri că fiecare în parte vă va aduce o serie de beneficii!

Plantele decorative de interior inspiră proprietarul în primul rând datorită coloritului spectaculos al florilor si frunzelor exprimând delicatețe, personalitate, eleganță. Totuți cea mai importantă proprietate a plantelor de apartament este aceea că ajută în procesul purificării aerului, prin eliminarea poluanților și a toxinelor. Trebuie amintit și că ele reușesc reglarea umidității din atmosferă. Alegând să aveți astfel de prietene în casa dumneavoastră nu va mai trebui să vă faceți griji pentru calitatea aerului pe care îl respirați!

Substanțele chimice și praful lăsat de materialele de construcții de la lucrarea vecinului, plus soluțiile de igienizare sau odorizantele folosite pentru interior pot da aerului dintr-o locuință un grad ridicat de toxicitate. Plantele de interior absorb dioxidul de carbon si elibereaza in aer oxigenul atât de necesar vieții. Cu ajutorul lor scapam de chimicale periculoase din mediul interior, asa cum este formadelhida, un vapor care poate cauza probleme respiratorii si neurologice, precum si mai multe tipuri de cancer. Creșterea plantelor în locuința proprie contribuie la ameliorarea simptomelor tulburărilor de respirație și la prevenirea instalării diverselor boli. Totodată ele vor ajuta la scurtarea perioadei de convalescență în caz de boala și chiar la protejarea de undele electromagnetice emise de aparatura electronică și electrocasnica.

Dacă dorim să obţinem beneficii maxime de la plantele noatre de interior trebuie să le creem condițiile necesare dezvoltării sănătoase. Lumina este esenţială pentru plante, așadar le vom așeza în locuri în care suntem siguri că vor primi vizita regulată a soarelui. Îndepărtarea frunzelor uscate, schimbarea pământului sau menținerea temperaturii adecvate sunt alți factori importanţi care le menţin vigoarea și care le fac să ne aducă beneficii nemăsurate.

Plantele de interior vă influențează starea generală

Prezența plantelor de interior în casa dumneavoastră are o contribuție imediată în ceea ce privește reducerea stresului, mărirea dozei de optimism, inducerea calmului și a liniștii în viața de zi cu zi. Starea de bine indusă de plantele de apartament este un fapt deja dovedit de studii intense. S-a demonstrat că pacienții care se recuperează în prezența plantelor cu flori o fac mult mai repede decât cei care stau închiși într-un spațiu monoton. Odată ce aceste plante îți încântă privirea vei simți un nivel crescut de mulțumire care se traduce prin creșterea nivelului de fericire.

Reducerea cantității de dioxid de carbon

Am învățat încă din școala generală că plantele transformă dioxidul de carbon în oxigen. Acesta este principalul motiv pentru care plantele sunt capabile să ne aducă beneficiile enumerate mai sus. Odată cu introducerea lor în habitat se va îmbunătăți calitatea aerului rezultând contracararea efectelor negative ale poluării aerului domestic precum durerile de cap, senzațiile de amețeală, greutatea de a respira.

Plantele îți pot face creierul să lucreze mai eficient

O plantă prezentă în zona de lucru va diminua intensitatea efortului mental depus. Calitatea crescută a aerului expirat dar și frumusețea naturală a unei plante vă  vor încărca bateriile și vor crește puterea de concentrare și a motivației eliberând creierul de stresul acumulat și acordăndu-i momente de pauză binemeritate. Plantele cu flori din birouri vor ajuta generarea de idei noi și la îmbunătățirea capacității de a rezolva probleme.

Plantele îmbunătățesc somnul

Dacă decideți să achiziționați o lavandă ca plantă de cameră, una dintre cele mai recunoscute plante pentru mireasma ei puternică, trebuie să știți că aroma acesteia reduce pulsul și tensiunea arterială și, în final, induce starea de somnolență. Lavanda are același efect asupra bebelușilor pe care îi liniștește, prelungindu-le somnul. Oaltă plantă care ajută la îmbunătățirea somnului este gardenia. Aceasta se dovedește a fi la fel de eficientă în inducerea somnului precum somniferele.

Plantele de interior ca mijloc de tratament

Pe lângă faptul că ne aduce aer curat și că ne bucură simțul vizual sau olfactiv, o plantă de apartament poate fi folosită și intern pentru tratament într-o multitudine de afecţiuni, precum cele hepatice, anemii, ulcer sau imunitate scăzută. De notat, planta de interior va ajuta și la asimilarea nutrienţilor din hrană şi din suplimentele alimentare.

Scapă de durerea de cap prin purificarea aerului din locuință

Utilizând un aranjament de plante de interior în locuință vom garanta un plus de prospețime și aer curat în acest spațiu. S-a dovedit că puterea adusă de o singură planta la ghiveci este atât de mare încât, in 24 de ore, ea poate filtra până la 57% din aerul dintr-o încăpere. Aerul curat va scădea frecvența durerilor de cap cauzate de respirarea unui aer închis, stătut.

Plantele de apartament îmbunătățesc sănătatea mentală

Dacă aveți momente în care vă simțiți deprimat, taciturn și fără chef de viață este momentul să faceți un simplu pas pentru a vă schimba starea mentală. Achiziționarea unor plante de interior care să vă încânte prin coloritul florilor sau frunzelor vă va inspira și vă va ridica moralul. Noii prieteni se vor dezvolta alături de dumneavoastră și, fără a avea nevoie de atenție sporită, vor da frumusețe și personalitate spațiului.

Folosiți plantele de interior drept remediu împotriva răcelilor de sezon

Deși pare o afirmație lipsită de acoperire, există cercetări care au demonstrat eficiența plantelor de interior împotriva răcelii. Ele contribuie într-o mare proporție la vindecarea simptomelor răcelii datorită creșterii nivelului de umiditate din aer și reducerii particulelor de praf din locuință, elemente care influențau negativ starea noastră de sănătate.

Plantele de interior ajută la scăderea tensiunii arteriale

Un alt avantaj al prezenței plantelor în viața dumneavoastră îl reprezintă scăderea tensiunii arteriale. Ele se comportă asemenea animalelor de companie reducând semnificativ stresul și îndemnănd persoanele din jur la zămbet și poftă de viață.

Plantele de interior previn declanșarea alergiilor

Expunerea timpurie la plante de interior vă va ajuta să dezvoltați toleranță și imunitate la alergeni. Prezența lor funcționează precum o injecție pentru alergii, numai că reprezintă o alternativă naturală.

Plantele purifică aerul și neutralizează fumul de țigară

Se știe că ţigările conţin un număr extrem de chimicale ce ne periclitează funcțiile vitale. Toate aceaste substanțe prezente în locuințele în care se fumează vor fi eliminate mai ușor prin procurarea unor plante care, prin natura lor, se vor îngriji de acest proces. Prezența lor va echivala cu o purificare instantă a aerului, absorbirea noxelor din casă și diminuarea efectelor nocive ale fumului de țigară.

Plantele reglează nivelul de umiditate al locuinței

Trebuie să știți că umiditatea ridicată din mediul de lucru sau de acasă poate duce la apariția infectiilor fungice, în timp ce umiditatea scazută favorizează infectiile virale. Este demonstrat de studii, nivelul umidității din interiorul casei trebuie să se situeze peste valoarea de 40 %, altfel pot apărea o serie de probleme de sănătate. Aerul uscat poate fi combătut cu ajutorul unui umidificator, însă asta presupune costuri suplimentare, plus că nu veți obține seria de beneficii pe care o aduce prezența unei plante, un adevărat umidificator natural. Plantete de ghiveci se vor ocupa de toate problemele locuinței fără a solicita nimic în schimb.

Exemple de plante de interior si beneficiile imediate aduse de acestea:

Cactusul

Deși nu se află printre cele mai estetice plante de interior, cactusul este unul dintre fruntași în topul plantelor care reușesc o purificare rapidă și eficientă a aerului din încăperile în care viețuiesc. Cactusul filtreaza eficient aerul, absorbind noxe și toxine, lucru esențial pentru respirarea unui aer curat.

Ficusul

Este una dintre cele mai populare plante de interior, însă rolul său nu este predominant decorativ. Acesta îmbunătățește rapid calitatea aerului din casa deoarece frunzele sale mari absorb unele dintre substante toxice periculoase pe care le regăsim în aerul din locuinte – benzenul, tricloretilena si formaldehida.

Aloe Vera

Este plante de interior despre care se spune că scurtează durata concediului medical. La rândul ei este o plantă care împrospătează aerul în încăperi. S-a observat că starea de sănătate a bolnavului care are în încăpere o plantă de Aloe Vea se îmbunătăţeşte simţitor, pentru că frunzele cărnoase ale plantei împrospătează substanțial aerul în camera acestuia. Totodată, sucul de Aloe Vera, se poate folosi în aromaterapie pentru îmbunătățirea stării generale a pacienților.

Dracaena

Dracaena este o planta de interior des întâlnită în locuințe. Precum ficusul ea se dovedește un excelent purificator al aerului reușind să absoarbă în proporție de aproape 90%, substanțele nocive care periclitează sănătatea celor care le aleg drept companion.

Feriga

Feriga este o plantă de interior care atrage atenția datotită frumuseții aparte. Totuși principala ei calitate este aceea de a fi considerată un plămân verde al casei, planta care răspândește sănătate prin toți porii. Este un excelent purificator al aerului, dar contribuie și la sporirea din locuințe. Feriga de cameră este și un excelent protector împotriva radiaţiilor emise de aparatura electrocasnică.

Azaleea

Azaleea are proprietatea de a purifica aerul dar este renumită pentru faptul ca absoarbe eficient amoniacul, produs degajat în aer din detergenți sau alte produse de curățare. Azaleea elimină și formaldehida si xylena, alte substanțe toxice frecvent răspândite în aerul din încăperi.

Busuiocul

Busuiocul este o plantă cunoscută în popor datorită faptului că reușește cu succes să combată migrenele. Acest lucru este posibil datorită substanţelor volatile conţinute de frunzele proaspete ale plantei. Situat în categoria plantelor aromatice, busuiocul se bucură de o mare popularitate dovedindu-se de mare ajutor în creșterea puterii de concentrare.

Filodendronul

Filodendronul este o plantă ornamentală de interior care absoarbe substanțele toxice din aer dar ajută și la menținerea umidității constante în casă.

Iedera

Iedera este o altă plantă ornamentala de interior care contribuie eficient la împrospătarea și curățarea aerului de toxine. Substanțe periculoase precum benzenul, tricloretilena, toluenul sau formaldehida vor fi absorbite eficient și rapid de către această plantă binefăcătoare. Iedera este, de asemenea, un combatant al poluării electromagnetice, absorbind undele provocate de aparatura electronica si electrocasnica din casa.

Voalul miresii sau Clorofitum

Această plantă de interior se remarcă datorită faptului că absoarbe fumul de ţigară din locuință. Este recunoscută pentru capacitatea sa extraordinară de a curăța aerul și de a neutraliza diverși poluanți prezenti in casele noastre.

2 Comentarii

  1. Elena Vlad
    februarie 23, 2020

    Doamne cat sunt de superbe!!!

    Reply

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.