Bonsaiul, planta de interior care aduce calmul, pacea, feng-shui-ul in casele celor care decid sa o ingrijeasca, este din ce in ce mai pretuita si de romani. Acestia au auzit din media de arta de a creste bonsaiul, o adevarata filosofie de viata, indeletncire care aduce linsitea si distruge stresul cotidian tot mai prezent in vietile noastre. Aceasta arta se concentreaza asupra cresterii unui singur copac intr-un ghiveci. Este de fapt un gradinarit la scara mica.

Bonsaiul este o planta cu o durata de viata foarte mare. Se spune ca mai varstnic bonsai a vazut lumina soarelui acum 800 de ani. Asadar, daca va fi ingrijit corespunzator, acesta va ramane alaturi de noi pe tot parcursul vietii. Se spune ca bonsaiul va crea o legatura aparte cu proprietarul casei, o adevarata conexiune om-natura. Omul va deveni mai linistit, mai stapan pe sine, tocmai datorita atasamentului si grijii pe care o poarta micii plante. Aceasta nu-l va supara ci, dimpotriva, va creste frumos sub atingerea delicata.

Bonsaiul umple casa cu energie pozitiva aducand la interior pamantul si lemnul, doua dintre elementele esentiale ale feng-shui-ului. Iata de ce este recomandat celor care traiesc in aglomeratia oraselor, departe de natura si de beneficiile ei. Achizitionand un bonsai vei avea un copacel in miniatura de care trebuie sa ai grija si care te va scapa astfel de sentimente negative precum singuratea sau alienarea.

Ingrijirea bonsailor

Acesti pomi cu frunzele mici, ramuri cu forme ciudate si trunchiuri contorsionate vor fi ingrijiti dupa anumite reguli pentru a se putea dezvolta armonios. In principiu ei au nevoie de lumina, tuns perioduc si udat.

Bonsaii iubesc lumina naturala, de aceea este recomndata pozitionarea in apropierea ferestrelor pentru a nu fi privat de razele soarelui. Indeplinind aceasta prima conditie utilizatorul va pastra bonsaiul frumos si sanatos pentru o perioada indelungata. Vara puteti muta bonsaiul afata, daca aveti o terasa, insa este de evitat ca lumina solara sa-l incalzeasca direct pe parcursul intregii zile.

Udarea in mod corect este, de asemenea, un pas de mare importanta. Daca il udam prea tare sau, dimpotriva, uitam sa o mai facem, bonsaiul se usuca si poate pieri. Ei au nevoie de umiditate atat in pamantul in care isi tin radacinile cat si pe frunze. Astfel planta va fi curata de praf si va straluci de sanatate.

Cea mai cunoscuta parte din ingrijirea bonsaiului este constuita de tunderea ramurilor. Aceasta este etapa in care i se da forma dorita. Taierea ajuta ramurile si tulpina bonsaiului sa se ingroase. Prin taiere se stimuleaza cresterea ramurilor de mici dimensiuni si reinmugurirea acestora. Pentru incepatori exista cateva reguli simple care sa-i ajute sa nu taie ramurile gresite. Acestia vor tunde ramurile care se intersecteaza una cu cealalta sau cu trunchiul. De asemene, raramurile drepte care ies din coronament sau ramurile care se dezvolta catre sol vor fi inlaturare. Perioada potrivita taierii difera de la o specie de bonsai la alta.

Bonsaiul va fi tratat cu fertilizator pentru a fi hranit corespunzator. El are nevoie de substante nutritive cel mai mult in perioada toamnei. Din feritilizator el isi va lua ingredientele principale de care are nevoie – nitrogen, acid fosforic, potasiu si fier.

Transplantarea bonsaiului se va face o data la 3-5 ani, in functie de specie. Pentru aceasta etapa se va scoate planta din ghiveciul in care s-a dezvoltat si se va taia taie cu grija o treime din lungimea radacinilor sale. Planteaza apoi planta in noul ghiveci.

Precum alte plante, si bonsaiul este sensibil in fata bolilor si a insectelor. Pentru a evita aceste efecte nedorite se poate folosi un spray special care va preveni aparitia insectelor. Este recomandat sa strangem si frunzele sau florile cazute pe pamantul in care isi are radacinile.

3 Comentarii

  1. Denisa
    februarie 3, 2019

    Bonsaiul rezista la caldura?

    Reply
  2. Ela
    ianuarie 21, 2020

    Din pacate bosaii sunt niste plante chinuite, care mie imi inspira pe langa o enorma tristete si o admiratie nemasurata pentru felul in care se incordeaza sa traisca si sa incerce sa devina ceea ce se presupune ca ar fi trebuit sa devina, adica niste copaci in toata regula, cu trunchi si o coroana maiestuiasa, care tinteste spre cer… mi se strange inima de fiecare data cand ii vad si nu pot sa nu ma intreb de fiecare data de unde a izvorat acest concept si de ce este acceptabil ca in numele “frumosului”, sa reprimi si sa chinui o planta, doar pentru ca nu e cuvantatoare si nu se poate revolta… Stiu ca n-o sa va placa – tocmai aici! – comentariul meu, dar as dori sa ma combateti daca se poate, caci mi-as dori sa inteleg de ce insista omenirea sa creeze bosai, desi e evident ca acesta e o plata incorsetata, reprimata, chinuita…

    Reply
  3. Florentina
    iulie 15, 2020

    Bonsaiul este un copac spiritual.
    Dacă nu îl înțelegi, nici cu Divinitatea nu ai o legătură prea strânsă.

    Reply

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.