Românii respectă de mulți ani tradiția sărbătorii Crăciunului prin împodobirea unui brad de Crăciun. Totuși, puțini sunt cei care cunosc și semnificația acestei datini.

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun simbolizează în fapt dragostea lui Hristos față de omenire, care s-a sacrificat pentru păcatele noastre. Precum această dragoste, mereu prezentă, și bradul este un copac al vieții, care rămâne tot timpul verde, și ni-l amintește pe Hristos, Cel veșnic viu. Mai mult, există obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Astfel se crează legătura bradului cu Divinitatea.

Pomul de Crăciun ar fi apărut pentru prima dată la triburile germanice, iar cu timpul acest obicei a fost împrumutat și de creștinitate. În România, se spune că bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866. Bineînțeles, în acele vremuri bradul de Crăciun era împodobit doar cu fructe, flori de hârtie, nuci poleite, lumânărele și panglici sau chiar cu biscuiți. De-a lungul anilor s-a trecut la ornarea lui cu diferite obiecte ajungându-se la forma cunoscută azi, dominată de globuri, beteala, bomboane și instalații luminoase.

Se cunoaște faptul că și predecesorii noștri, dacii, aveau un cult pentru brad. Bradul era tăiat la nuntă sau la înmormântarea cuiva. Astfel, în cadrul ritualului de înmormântare bradul reprezenta de fapt nunta celui decedat cu divinitatea și natura. Simbolul bradului s-a păstrat și chiar se regăsește în foarte multe piese de artă populară precum covoarele, ștergarele și iile.

În România se poartă brazi din plastic sau naturali, de diferite mărimi. Unii iubesc mirosul de brad natural în casele lor, în timp ce alții militează pentru brazii artificiali deoarece tăierile masive din fiecare sfârșit de an au rezultate devastatoare pentru mediu din cauza numărului mare de cereri.

Impactul asupra mediului este evident dacă ne gândim că peste tot în lume, pe perioada Crăciunului, se produce un consum aproape fără limite. Doar în România ar fi necesari peste 5 milioane de brazi tăiați, pentru ca fiecare familie să aibă un brad natural în casă. Acest lucru echivalează cu un munte despădurit în fiecare an. Dacă ne gândim că un brad are nevoie de aproximativ 15 ani pentru a ajunge la o mărime care să satisfacă pe deplin împodobirea, trebuie să ne luăm măsuri de precauție pentru a preîntâmpina aceste despăduriri în pădurile de conifere.

Noi la CityGarden propunem o soluție alternativă! Puteți achiziționa un brad direct cu rădăcină, într-un ghiveci, care va putea fi plantat la exterior după sărbători. Astfel ne vom bucura de tradiția împodobirii bradului și vom proteja în același timp natura. Bucurați-vă, așadar, de Crăciun, sărbătoarea nașterii Domnului Iisus, o sărbătoare a liniștii sufletești, a păcii și a cadourilor, cu un brad natural de la CityGarden!

1 Comment

  1. Francesca
    decembrie 22, 2018

    Thanks for sharing such beautiful photos of Romanian fir trees and the very interesting history of Christmas trees.The natural smell of real Christmas trees is definitely special and makes them much more exciting than artificial trees. Happy Christmas!

    Reply

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.