Chiar daca am intrat in decembrie si va ganditi ca ultimul lucru pe care il putem face este sa muncim in gradina, va spunem ca va inselati. Lucrarile nu se termina niciodata. Este adevarat, aveti mai putine lucruri de facut decat in toamna, insa orice gospodar trebuie sa stie ca trebuie sa isi pregateasca terenul pentru o gradina de basm inca din iarna. Evident, sunt diverse lucrari in functie de tipul de gradina al fiecaruia. Avem lucrari de pomicultura, floricultura, legumicultura si viticultura.

Gradina in decembrie

Pomicultura

Este momentul sa stropiţi pomii fructiferi cu sulfat de cupru, cunoscuta si ca piatră vânătă. Acest tratament se face în zilele mai călduroase, când temperatura depășește 5 grade Celsius. De asemenea aveti grija sa nu aveti parte de precipitatii care sa spele solutia.

Tot acum se varuie trunchiurile pomilor si se va aseza gunoi de grajd pe solul care-i imprejmuieste.

Protejați piersicii șau nectarinii, daca aveti acest tip de pomi fructiferi, de umiditatea extrema din timpul iernii, altfel ar putea fi contaminați cu daunatori. Preferabil ar fi sa-i construtiti un adapost.

In decembrie puteti aplica benzi de lipici pe trunchiul pomilor fructiferi care vor împedica insectele dauantoare sa-si depuna ouale in ei.

Pentru cei care au dezvoltat o plantație de căpșune, iar aceasta are deja o vechime de 3 ani, acum este momentul să planteze noi stoloni. Astfel va asigurati ca veti avea o buna productivitate in anul ce vine.

Floricultura

Și în cazul florilor se vor începe tăierile de iarnă. Astfel se elimina bolile sau lăstarii lezați. Un alt sfat care va va ajuta este de a lasa neatinse capetele florilor ofilite deoarece vor proteja muguri ce vor apărea de un eventual îngheț.

Nu uitati sa adunați frunzele căzute de la radacina florilor pentru a reduce riscul apariției unor boli în anul următor. Tot acum veti îndepărta frunzele uscate ale plantelor perene, și chiar le veți rări dacă este cazul.

Pentru o gradina cu adevarat minunata plantați arbuști specifici perioadei reci (conifere) pentru a adăuga culoare gradinii. Nu veți uita să împrăștiați nisip în jurul coniferelor.

Legumicultura

Acum se îndepărtează frunzele îngălbenite ale plantelor de varză, conopidă și gulie de iarnă, pentru a le feri de boli și dăunători. Nu uitați să acoperiți varza de iarnă cu o plasă pentru a o proteja de porumbei sau alte păsări.

De asemenea, tot acum, puteți săpa un canal în locul în care veți planta anul următor fasole sau mazăre si umpleți-l cu gunoi menajer pentru a îmbunătăți creșterea. Dacă mai aveți țelină în sol o puteți proteja acoperind-o cu paie sau lână.

Ca și în cazul pomilor fructiferi veți face fertilizare cu gunoi de grajd. Atenție însă, se administrează acest tip de gunoi doar pe parcelele unde nu se vor cultiva legume rădăcinoase sau bulboase.

Viticultura

Puteti sa va ocupati de lucrarile la vita de vie intrata in repaus. Tunderile de decembrie ajuta la corectarea aspectului viei si asigura o viitoare recolta mai bogata. Veti ingropa butucii înainte de venirea îngheţului dar nu înainte de a aduna frunzele căzute, pentru că acestea pot purta spori de boli. Butasii care au prezentat infecţii de mană, pot fi stropiți cu sulfat de cupru.

Pe lângă aceste lucrări trebuie să aveți în vedere și operațiile de izolare a robineților din curte, golirea instalațiilor cu lichide, tratamentele de îngrijire a gazonului, revizia, curățarea și ascuțirea foarfecelor, a mașinii de tuns iarbă si a altor unelte de grădină, repararea gardurilor, curățarea aleilor, strângerea de compost.

Decembrie - Lucrari de gradina
https://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2019/12/Gradina-in-decembrie-1024x579.jpghttps://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2019/12/Gradina-in-decembrie-150x150.jpgIleanaAmenajari gradinigradinarit iarna,lucrari gradinaChiar daca am intrat in decembrie si va ganditi ca ultimul lucru pe care il putem face este sa muncim in gradina, va spunem ca va inselati. Lucrarile nu se termina niciodata. Este adevarat, aveti mai putine lucruri de facut decat in toamna, insa orice gospodar trebuie sa stie ca trebuie sa isi...Magazin online de plante și ghivece