Luna mai este specială pentru cei care au un petec de teren pe care vor să-l transforme într-o grădină cu flori dar și pentru cei care se ocupă cu legumicultura. Această lună, cunoscută după numele ei popular, Florar sau Frunzar, marchează trecerea spre sezonul estival, cel care ne permite în sfârșit să petrecem mai mult timp în mijlocul naturii. Și ce prilej mai bun să o faceți decât în gradina personală plină cu flori.

La Citygarden găsești cele mai populare plante ale lunii – crinii, trandafirii, gălbenelele, bujorii, macii, panseluţele, petuniile, sporul-casei. De asemenea se pot planta lalele, dalii sau gladiole. Nu vor lipsi din grădini iasomia, lavanda, margaretele, azaleele și cârciumăresele. Ele ne vor încânta simţurile cu mirosul dar și prin culorile lor vesele.  Vestea bună este că, odată cu luna mai vremea se îmbunătățește considerabil iar florile nu mai trebuie protejate. Ele suportă ușor și temperaturile încă scăzute din nopțile de mai.

Tot acum, putem înființa o grădina de legume. Vom planta răsaduri de ridichi, fasole, vinete, ceapă, roşii, gulie, conopidă, praz şi dovlecei. Printre acestea vom avea şi plante aromate, precum coriandrul, rozmarinul, mărarul, salvia, cimbrul, oregano, menta sau busuiocul.

Nu vom uita de pomii fructiferi care sunt la rândul lor în floare. Mărul și gutuiul ne uimesc cu florile lor, iar cireșul de mai este gata să ne dea primele fructe la sfârșitul acestei luni. Totuși, trebuie să acordăm atenție nu numai aspectului deosebit ci și activităților care depin de noi. În mai vom tunde ramurile uscate ale arbuștilor fructiferi, pentru că acum au legat deja rod și putem identifica ușor uscăturile.

Ca plantele noastre să se dezvolte sănătos, fără a avea parte de șocuri termice este indicat ca udarea grădinii să se realizeze dimineaţa devreme ori seara. De apă va avea nevoie și gazonul dacă nu plouă suficient. Tot acum este momentul amenajării gazonului şi a utilizării îngrăşământului special pentru acesta. Iar dacă ai nevoie de mai multă iarbă te poți apuca serios de îndesirea gazonului. Vom acoperi cu semințe zonele mai golașe și vom culege roadele în doar câteva săptămâni.

Lucrările de mai pentru legumicultori încep cu pregătirea terenului pentru plantare, aerisirea serelor sai solariilor, tratarea răsadurilor, asigurarea sistemului de irigații. Tot acum instalam spalierii, si legam si copilim tomatele timpurii. Luna mai aduce și primele recolte (varza, spanacul, salata si mazarea verde). În locul acestora vom pregăti straturile pentru culturile următoare (varza de toamnă, castraveti cornison, fasolea verde).

Alte lucrări esențiale pe care trebuie să le facem în luna mai sunt: îndepartarea buruienilor, prășitul și pregătirea capcanelor împotriva paraziților.

Așadar, luna mai este luna în care ne desmoțim în grădină dar și cea în care culegem primele roade, atât la propriu cât și la figurat. Grădinarii iși încarcă bateriile în această lună, cea care îi repune în drepturi.

https://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2019/05/Legumicultura-1024x682.pnghttps://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2019/05/Legumicultura-150x150.pngIleanaAmenajari gradiniamenajare gradina,lucrari gradinaLuna mai este specială pentru cei care au un petec de teren pe care vor să-l transforme într-o grădină cu flori dar și pentru cei care se ocupă cu legumicultura. Această lună, cunoscută după numele ei popular, Florar sau Frunzar, marchează trecerea spre sezonul estival, cel care ne permite în sfârșit să petrecem...Magazin online de plante și ghivece