O moda tot mai intalnita si la noi este reprezentata de cultivarea de citrici in ghivece. Acestia aduc un aer de prospetime oricarui camin dar ofera si bucuria si siguranta culegerii unui fruct natural care aduce o serie de beneficii. Citricele sunt considerate din antichitate fructe sacre, denumirea lor venind din latinescul acris care se traduce acru, pentru gustul caracteristic acestor fructe. Pe langa gustul lor foarte placut, fructele citricilor sunt considerate a ajuta organismul datorita continutului lor bogat in vitamine, ajutand la circulatia sangelui, digestie si dezvoltand sistemul imunitar.
Printre cele mai intalnite citrice cultivate la noi gasim lamai, portocali si mandarini, pomi care se pot adapta cu usurinta mediului unei locuinte, mai ales daca sunt udate si primesc destula lumina naturala. Ele au un aspect deosebit, mai ales cand fructele se coc, copacelul putand avea concomitent si fructe si flori. Putem gasi, de asemenea, si alte tipuri de citrice precum kumquat sau limequat. Totusi aceste specii nu sunt atat de utilizate deoarece au nevoie de conditii mai greu de imitat in interior.
Majoritatea citricelor au avantajul de a fi plante usor de intretinut, care ne pot aduce o recolta sanatoasa care va va face sa simtiti implinit. Faptul ca citricii sunt plantati in ghivece va permite sa-i mutati usor in functie de anotimp pentru a le asigura conditiile necesare unei dezvoltari sanatoase. Spre exemplu, unele specii nu sunt rezistente la inghet, ele putand fi gazduite in sezoanele reci in caldura caminului, lucru care le va ajuta sa-si continue nestingherite ciclul de viata.
Ingrijirea citricilor
Dupa cum am amintit, citricele nu sunt plante pretentioase, dovedindu-se usor de intretinut. Pentru a obtine o recolta de calitate trebuie sa le asiguram lumina necesara, cantitatea de apa potrivita, plus substantele nutritive care sa le ajute in dezvoltare. Oferindu-i cele necesare vom avea parte de fructe zemoase, mari si sanatoase.
Un alt aspect important este reprezentat de solul in care acesta isi va intinde radacinile. Citricele prefera solul cu scurgere buna, putin acid si bogat in substante nutritive pe care ne vom asigura sa-l mentinem umed. De asemenea, trebuie sa acordam o atentie sporita tipului de ghiveci pe care il alegem deoarece acesti pomi fructiferi au radacini bine definite care se raspandesc in adancime.
Desi sunt recunoscute ca plante care iubesc caldura acest lucru nu este complet adevarat. Ele iubesc lumina soarelui nu si caldura excesiva. Spre exemplu portocalul se simte excelent pana la o temperatura de 26 de grade Celsius. Tocmai de aceea recomandam sa tineti planta afara pe tereasa in timpul verii unde poate beneficia de lumina soarelui in proportii potrivite. Cand vine toamna vom avea grija sa mutam ghivecele la interior unde se vor simti mult mai bine. Evident vor duce lipsa luminii soarelui dar putem folosi lampi sau becuri care sa ajute in dezvoltarea plantelor.
Pentru a beneficia de citrice sanatoase vom avea grija sa le curatam de frunzele uscate care pot cadea pe solul din ghiveci. In cazul in care nu efectuam aceasta operatiune, frunzele vor intra in contact cu solul umed prea mult timp, vor mucegai, periclitand astfel planta.
Lamaiul
Lamaiul este una dintre speciile de citrice extrem de facil de crescut in casa. El ne impresioneaza atat la nivel vizual, frumusetea lui aparte schimband total locul in care este postat, dar are si o serie de avantaje, precum fructele delicioase pe care le ofera sau capacitatea sa mai putin cunoscuta de a alunga tantarii. La prima vedere lamaiul impresioneaza prin frunzele sale de un verde intens, care creaza un contrast deosebit mai ales cand sunt prezentele si lamaile de un galben extrem de viu.
Exista posibilitatea de a va achizitiona un lamai sanatos si voinic direct din magazinul CityGarden sau, daca doriti, sa cresteti un lamai direct din seminte, varianta care insa dureaza mai mult.
Se stie ca lamaiul are un ritm de crestere lent, avand nevoie de cel putin un an pentru a deveni planta decorativa pe care v-o doriti. Acest lucru nu se intampla cand alegeti sa achzitionati direct un lamai in ghiveci.
Pentru ca planta dumneavoastra sa se dezvolte comform asteptarilor va recomandam sa scoateti lamaiul la lumina in anotimpul cald . El se va adapta rapid conditiilor, mai ales daca mutarea se va face treptat, incepand cu cateva ore pe zi pana cand veti putea sa-l lasati pe terasa, balcon sau chiar in gradina si pe parcursul noptii. Se stie ca lamaiul este un copacel care iubeste soarele asa ca se va simti excelent in temperaturi de pana la 35°C. Evident, odata cu sosirea lunilor de toamna, vom repeta procesul in sens invers pentru a evita un eventual inghet. Iarna lamaiul prefera o temperatura cuprinsa in intervalul 13-18°C.
Poate cele mai placute momente sunt acelea in care lamaii infloresc. Acesta etapa are loc de obicei primavara. Mai apoi vor aparea cateva fructe mici insa cele mai multe vor cadea, mai ales daca lamaiul este in primii sai ani de viata. Initial acesta da doar cateva fructe pe an urmand ca ulterior numarul acestora sa creasca. Nu este deloc curios ca lamaii sa aiba in acelasi timp fructe deja coapte, fructe in crestere si flori. Acest lucru este influentat de faptul ca o lamaie creste mai greu in conditiile din casa.
Lamaiul in ghiveci este o planta deosebit de frumoasa care va va cuceri instantaneu.
Mandarinul
O alta specie de citrice pe care o gasim cultivata in ghivece este mandarinul. Ca si lamaiul el se poate adapta cu usurinta mediului din orice locuinta ajungand sa infrumuseteze locul si sa ne ofere fructe zemoase, parfumate si extrem de delicioase. La fel ca surata prezentata mai sus, si in cazul mandarinului fructele se vor coace intr-o perioada lunga de timp fapt care va duce la aparitia concomitenta de fructe si flori.
Conditiile unei dezvoltari sanatoase sunt asigurarea unui pamant bogat – sol nisipos combinat cu pamant gras, caldura, lumina si, bineinteles, apa. Mandarinul in ghiveci va creste in conditii optime daca are parte de temperaturi constante cu valori situare peste 23 de grade Celsius.
Conditiile de vara sunt aceleasi pe care le-am prezentat in cazul lamaiului. Vom muta ghiveciul mandarinului pe terasa, balcon sau un gradina unde se va bucura de lumina solara. Ne vom asigura ca planta va fi udata constant dar nu in exces pentru a evita putrezirea radacinilor. Vom avea grija ca mandarinul nostru sa fie fertilizat cu produse pe baza de fosfor. Astfel ne asiguram ca stimulam inflorirea si formarea unor fructe de calitate.
Portocalul
Precum celelalte citrice, si portocalul iubeste lumina puternica a soarelui. Acesta va urma acelasi ciclu de mutare sezoniera care sa-l ajute sa ramana puternic si sanatos de-a lungul anilor. El ne va bucura cu fructe delicioase, complet naturale, care ne vor imbata cu mirosul lor specific.
Pe langa lumina ne vom asigura ca portocalul va primi apa necesara, fiind un pom renumit pentru ca iubeste lichidul necesar vietii. Este recomandat sa udam portocalul in fiecare zi de vara si la doua zile in anotimpul rece.
Spre deosebire de lamai, portocalul este un arbore care creste rapid. Asadar se poate opta si pentru metoda insamantarii. Totusi, avand in vedere preturile excelente a portocalilor de ghiveci deja disponibili pe piata, va invitam sa va bucurati cat mai repede de aspectul si aroma lor achizitionand unul deja crescut.
Portocalul are nevoie de o ingrijire atenta. De expemplu, el poate fi atacat de acarieni sau paduchi de frunza. In acest caz veti fi nevoiti sa tratati portocalul cu insecticid pentru citrice disponibil in magazinele de specialitate.
Beneficii
Cunoastem cu totii beneficiile pe care le aduc fructele in viata noastra. Medicii au fost intodeauna de acord ca alimentarea cu fructe ne fereste de diverse infectii. Ce nu stiu multi dintre noi este ca, in urma studiilor, s-a descoperit ca acestea previn proliferarea celulelor canceroase.
Asadar, ce ne opreste sa mancam fructe de cel putin trei ori pe zi pentru a ne lua energia si vitaliatea de care avem nevoie? In primul rand, faptul ca tot mai multe fructe de pe noi sunt importate de prin cine stie ce colt de lume, fapt care ne face neincrezatori in calitatea acestora si in modul in care au ajuns sa fie crescute. Organismul devine mai puternic daca isi culege vitaminele si mineralele din fructe sanatoase. Daca acestea au fost tratata cu substante interzise ne pot face mai mult rau decat bine.
Iata de ce recomandam fructe romanesti, sau, si mai bine, fructe exotice crescute chiar de noi. Da, nimic nu se compara cu fructele pe care le culegem noi insine din pomii din gradina sau ghivecele noastre. Citricele crescute in ghivece va pot aduce aceste beneficii sigure. O portocala naturala ne va ajuta, de exemplu, sa echilibram nivelul colesterolului din sânge. Tot ea, datorita continutului ridicat de potasiu si vitamina C, ne ajuta sa reducem riscul atacurilor de inima, stimuleaza secretia bilei, previne balonarea şi migrenele date de acumularea de toxine în organism.
De asemenea aromele citricelor previn starile de insomnie, agitatie sau anxietate. Oare nu ati simtit acea stare de liniste cand ati decojit o portocala?!
Toate citricele sunt recunoscute pentru continutul bogat in Vitamina C, un adevarat antioxidant. Consumul de citrice ne va ajuta sa evitam infectiile respiratorii. Alte boli pentru care se recomanda consumul de citrice sunt: astmul, gingivita, osteoporoza, parodontoza, hipertensiune arteriala, anemii, infecţii bacteriene, parazitare, fungice, virale.
Deoarece toate citricele contin carbohidrati, fibre, vitamine şi minerale, acestea sunt indispensabile celor care doresc sa faca o cura de slabire. Chiar daca mananca mai putin ei contiunua sa-si ia energia din citrice, acestea regland apetitul si scazand pofta de dulce. Portocalele sunt recomandate chiar si perosanelor care sufera de diabet, acestea reusind sa-si mentina mai usor glicemia sub control.
Un alt beneficiu adus de consumul de citrice este acela ca previne imbatranirea pielii, regenerarea ei si pastrarea fermitatii acesteia. Citricele au un puternic rol antioxidant si protector pentru piele, dar si pentru peretii vaselor de sange, indiferent ca le folosim in alimentatie sau aplicate pe piele sub forma de masti. De asemenea, sucul de lamaie este un decolorant natural excelent pentru par care are si un efect calmant pentru pielea capului.