Zmeurul este un arbust care fructifică în lunile călduroase de vară. Pentru a ne bucura de zmeură o lungă perioadă este necesar să ținem cont de câteva aspecte și particularități privind cultura acestora. În acest fel ne vom putea bunura de fructele dulci-acrișoare ani de-a rândul.
Zmeurul trăieste dar doi ani, după care se usucă. Însă în acest timp vom putea constata că pe lângă o singură tulpină apa mai mulți lăstari. Putem alege lăstarii mai viguroși pe care îi păstrăm, iar pe restul este bine să-i îndepărtăm. Îndepărtarea acestora se efectuează cel mai bine toamna târziu, după terminarea perioadei de rodire, sau chiar și pimăvara devereme, înainte de începerea vegetației. Lăstarii mai puțin viguroși vor fi tăiați pur și simplu la nivelul solului, împiedicându-se astfel creșterea lor.
Înmulțirea se realizează prin lăstari, care se scot și se plantează la distanță de 30 de cm unii de alții. Zmeurul are nevoie de spațiu pentru a se dezvolta și de multă lumină. Cel mai bine îi prinde în locurile însorite și deschise. Este important să avem grijă și la faptul că zmerurul este de obicei sensibil la ger și îngheț și doar lăstarii rezistenți vor fi cei care vor supraviețui.
Pentru un suport mai bun al tulpinilor putem pune gărdulețe de susținere. Acestea sunt utile și pentru sporirea rodului. De regulă fructele cresc în vârful tulpinii, acolo unde primesc cel mai mult soare. Dacă tulpinile se vor putea desfășura pe un gărduț, acestea vor fructifica pe toată înălțimea lor, nu doar în vârf, căci soarele va ajunge peste tot.
Zmeura cultivată în grădină este mult mai aromată și, chiar, mai hrănitoare decăt cea din comerț. Zmeura este un fruct foarte perisabil, de accea trebuie consumat cât mai proaspăt, imediat după recoltare. Putem congela cu succes fructele de zmeură penrtu folosirea ulterioară. Cu acestea se pot prepara gemuri și dulcețuri, deserturi diverse sau băuturi răcoritoare.