Aici la CityGarden, va oferim cele mai calitative sisteme de irigatii pentru a intretine gradina dumneavoastra in cea mai buna forma. Tot ce va este necesar pentru udatul plantelor, de la pompe, furtunuri, aspersoare, tevi, sisteme de picurare, pana la accesorii precum conectori sau programatoare de irigatii, veti gasi aici la cele mai bune preturi.Sisteme de irigatii

Sisteme de irigatii

Udarea corecta a gradinii esteo sarcina foarte importanta in ceea ce priveste dezvoltarea normala a plantelor. Folosirea sistemelor de irigatii, în special pe timpul verii, poate crea diferente simtitioare in modul in care fauna gradinii va “exploda” in frumusete si parfum. Va sfatuim sa udati gradina de dimineata, iar pentru a evita canicula puteti repeta procesul si seara. Se toarnă o cantitate moderata, astfel încât apa sa fie absorbită imediat de pământ. Astfel florile, gazonul sau pomii fructiferi din gradina dumneavostra vor degaja multumire si vor reflecta instantaneu frumusete si pofta de viata molipsitoare.Sisteme de irigatii 6

Cum alegem sistemul de irigatie potrivit?

Nu conteaza daca avem de udat doar o mica portiune de gazon sau o intreaga gradina cu flori sau arbusti, in timpurile moderne sistemele de irigatii au devenit o adevarata necesitate. Inainte de a achizitiona unul insa ar trebui sa avem in vedere unele aspecte importante.

In primul rand vom fi atenti la clasificarea acestor sisteme de irigatii. Avem doua categorii, cele subterane si cele supraterane, in functie de modul in care acestea vor fi pozitionate.Sisteme de irigatii 7

Sistemul subteran de irigare

Sistemul subteran de irigare se instaleaza sub pamant. Este un sistem foarte convenabil deoarece va permite sa nu mai strangeti si sa mutati furtunurile sau aspersoarele care sunt de obicei montate la suprafata in functie de zona pe care doriti sa o udati. Sistemul de irigatii subteran va ramane ascuns in pamant facandu-si treaba eficient. De notat ca nici in timpul anotimpului rece nu va fi nevoie sa demontati sistemul de irigare deoarece acesta este protejat de inghet prin montarea valvelor automate de drenaj.Sisteme de irigatii 1

In momentul in care decideti pentru unul dintre aceste sisteme de irigatii veti arunca o privire asupra componentelor sale de baza: aspersoare telescopice, hidranti, conducte, conectorii si elemente de automatizare.

Primele componente ale sistemului, aspersoarele telescopice functioneaza ridicandu-se deasupra solului unde uda exact zona pe care o deserveste dupa care dispar din nou sub pamant. In functie de model, ele sunt montate la aproximativ 20-30 de cm sub sol. Distanta dintre aspersoare depinde de presiunea apei. Ele sunt legate la robinete prin intermediul hidrantilor.

Bineinteles, apa este transportata prin intermediul unor conducte ingropate care sunt legate unele de celelate prin intermediul unor conectori speciali. Acestia au rolul de a asigura o etanseitate perfecta. Nimeni nu doreste sa plateasca mai multa apa decat este necesar, astfel ca prin alegerea unor elememte de calitate se elimina eventualele pierderi de apa. Iata de ce legaturile sunt foarte importante.

Ce urmarim?

Un sistem de irigare care sa faca fata cu brio trebuie ales in functie de suprafata gradinii ce urmeaza a fi udata dar si de pozitia si presiunea sursei de apa. Astfel veti stii cu exactitate cate aspersoare telescopice sunt necesare, numarul si lungimea conductelor, necesarul de conectori dar si componentele pentru controlul manual sau automat al intregului sistem de irigare.Sisteme de irigatii 5

Putem alege un aspersor telescopic oscilant care sa deserveasca suprafete de gradina patrate si dreptunghiulare. Acesta se regleaza pentru a acoperi o anumita raza. Pentru suprafete cu alte forme vom opta pentru aspersoare telescopice circulare care la randul lor se pot regla in functie de raza de udare pe care trebuie sa o acoperim.

Controlul automat al sistemului de irigare

Controlul automat al sistemului de irigare este o caracteristica extrem de importanta mai ales pentru cei care sunt plecati mult timp de acasa. Astfel veti fi siguri ca gradina va fi udata constant si suficient pentru a se mentine sanatoasa. Sistemul de irigare poate fi programat pentru a functiona in anumite zile, intr-un anumit interval orar dar si de mai multe ori pe zi, daca este nevoie. Pentru ca aceste sisteme de irigatii sa fie cat mai economice se poate opta si pentru un senzor de umiditate a solului sau un senzor de ploaie care sa ne ajute sa pornim automat apa atunci cand solul simte nevoia.

In cazul instalarii de sisteme de irigatii subterane trebuie sa le testati inainte de a le monta sub sol. Este recomandat sa apelati la un instalator autorizat pentru a fi siguri ca modul de conectare la reteaua de alimentare cu apa se face in mod corect.

Sistemul suprateran de irigare

Sistemul suprateran de irigare, cel care este vizibil la suprafata, poate fi compus simplu dintr-un furtun pe care il conectam la robinetul de apa prin intemediul unor mufe conectoare si un aspersor sau un pistol montat la capatul furtunului care sa ne ajute sa udam facil zonele vizate.

Pentru un sistem suprateran de irigare vom alege un stut potrivit, cel care face legatura etansa la robinet. Acest stut se alege in functie de diametrul robinetului si de tipul de filet (interior/exterior). Un rol important il au si mufele conectoare care fac legatura intre robinet si furtun plus legatura intre furtun si accesoriul de stropit. Exista pe piata mufe conectoare standard sau mufe conectoare cu stop. Acest ultim tip de mufa ne este utila la capatul de iesire a furtunului deoarece atunci cand o conectem apa va incepe sa curga iar in caz de deconectare apa se opreste automat.

In ceea ce priveste furtunul de gradina, pe piata avem la dispozitie o gama larga din care putem alege. Ele se diferentiaza in functie de grosimi si lungimi. Vom alege pentru gradina un furtun rezistent, care nu se rasuceste si nu se innoada, dar care, in acelasi timp, aluneca usor peste orice tip de obstacol aparut in calea sa. Exista si varianta caruciorului pentru furtun care sa ne ajute sa-l caram facil.Sisteme de irigatii 4

Pistoalele pentru stropit ne ajuta sa finalizam rapid udarea plantelor sau curatarea curtii.  Ele directioneaza debitul de apa intr-un jet pe care il putem regla. Cu ajutorul unui pistol putem avea de la jet puternic care sa ude o raza mare din gradina si care poate curata usor aleile, sau o pulverizare fina care sa ne permita si udarea ghivecelor.

Aspersoarele care se monteaza la suprafata se utilizeaza in special pentru irigarea gazonului din gradina. Acestea se aleg, de asemenea, in functie de dimensiunea si forma suprafetei ce urmeaza a fi irigata. Ca si in cazul sistemelor subterane vom opta pentru zonele patrate si dreptunghiulare la un aspersor oscilant, in timp ce, pentru celelalte zone, sunt indicate aspersoare circulare cu stativ sau cu spin pentru fixare in sol.Sisteme de irigatii supraterane

Sistem de irigare prin picurare

Acest sistem permite o udare exacta si economica pentru plantele ornamentale, gardul viu, straturile de legume. Irigarea gradinii in acest mod ne ajuta cu economisirea apei deoarece solul este udat usor si uniform, prevenind irosirea sau evaporarea apei.

Utilizand acest sistem se asigura fiecarei plante exact cantitatea de apa de care are nevoie prin intermediul picuratoarelor. Si in acest caz, sistemul poate fi controlat automat prin intermediul programatoarelor de udat.

Picuratoarele au un control automat al presiunii pentru a distribui uniform apa de-a lungul conductei si se inchid automat cand nu mai este nevoie de apa.

sisteme de irigatii prin picurare

 

https://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2018/08/Sisteme-de-irigatii-1024x685.jpghttps://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2018/08/Sisteme-de-irigatii-150x150.jpgIleanaArticole recomandateirigare gradina,irigatii,sistem de irigareAici la CityGarden, va oferim cele mai calitative sisteme de irigatii pentru a intretine gradina dumneavoastra in cea mai buna forma. Tot ce va este necesar pentru udatul plantelor, de la pompe, furtunuri, aspersoare, tevi, sisteme de picurare, pana la accesorii precum conectori sau programatoare de irigatii, veti gasi...Magazin online de plante și ghivece