Pentru a avea o livadă de pomi fructiferi care sa ofere roadele pe care ni le dorim este esențial ca fiecare fermier să cunoască modul de îngrijire și întretinere a plantației pana la intrarea pe rod. Totodata, acesta trebuie sa cunoasca care sunt bolile si daunatorii la soiurile pe care le cultiva si care sunt tratamentele pe care trebuie sa le aplice.

Una din cele mai importante perioade pentru lucrările de îngrijire şi întreţinere a livezii de pomi fructiferi este luna martie. Totodata, acesta este momentul propice pentru plantarea altor pomi fructiferi, pe langa cei care deja dau rod. Tot acum vor trebuie adunate frunzele uscate si ramurile căzute pe langă pomi.

Vom îndepărta dăunători prin răzuirea trunchiurile pomilor cu o perie aspră. De asemenea, vom vărui aceleași trunchiuri pentru distrugerea ouălor de insecte şi a paraziţilor care se află în crăpăturile din scoarţă. Acest proces împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe ai noștri pomi fructiferi. Și frunzele din jurul pomilor se pot curăța ca să nu își facă cuib șobolanii. Se pot pune de asemenea momeli pentru combaterea acestora. Vom verifica spalierii de susținere, îi vom consolida, iar pe cei rupți îi vom înlocui. Vom întinde sârmele şi, după tăieri, vom finaliza lucrările de legat, dacă pomii necesită acest proces.

Plantare pomi fructiferi

Plantarea de pomi fructiferi reprezintă una dintre cele mai importante lucrări ale primei luni de primăvară. Acest proces poate fi efectuat în zile cu temperaturi pozitive, după ce, în prealabil, s-au executat lucrările pregătitoare acestei acţiuni. Printre acestea amintim: defrişatul şi curăţarea terenului de resturi vegetale, fertilizarea, desfundatul şi făcutul gropilor. Lucrarea este bine să se execute în această perioadă pentru a beneficia de umiditatea sporită din sol.

Tot la început de martie se pot completa spațiile goale ale livezii cu pomi fructiferi din aceeaşi specie pentru a valorifica la maximum suprafața de teren. Solul din trebuie lucrat de câteva ori în plus.

Altoire pomi fructiferi

Am auzit cu toții despre acest proces care presupune îmbinarea țesuturilor vegetale ale unui portaltoicu altoiul. Portaltoiul este partea cu rădăcină a unei specii rezistente de pom fructifer. În timp ce altoiul este o ramura sau un mugure dintr-o specie superioara din punct de vedere calitativ portaltoiului. Dacă altoirea are loc în perioadele propice ale anului, primăvara sau sfârșitul verii, procesul are șanse foarte mari de prindere.

Tăierea pomilor fructiferi

Tăierea crengilor reprezintă un alt proces la fel de important pentru sănătatea pomilor fructiferi. Înlăturarea crengilor bolnave și uscate este obligatorie în ceea ce privește pomii fructiferi. Tăierile anuale ale pomilor se numără printre lucrările esențiale de care trebuie să ținem cont pentru a avea o livadă sănătoasă și mai ales productivă. Fie că vorbim de tăierile de întinerire, de fructificare sau de formare a coroanei, care se aplică în primii 4-5 ani de la plantare, de aceste lucrări depinde longevitatea, sănătatea și mai ales fructificarea livezii.

Prin toaletarea anuală se urmărește eliminarea ramurilor uscate, rupte sau rănite. De asemenea, se îndepărtează ramurile care se îndreaptă spre interiorul coroanei și cele care se ating sau se intercalează.

Trebuie știut că tăierile de întinerire se execută iarna sau la sfârşitul anotimpului rece. Toamna se înlătură doar crăcile uscate sau se curăță ramurile rupte care au rămas pe pomi astfel fiind diminuată cantitatea de dăunători care iernează în jurul acestora. În această perioadă putem elimina și ramurile afectate de boli astfel că tăierea acestora se va face cât mai aproape de inelul crengilor fără să rănim scoarța. Tăierile pot fi făcute toamna doar când sunt anunțate ierni lungi și geroase astfel că pomicultorul ar putea risca să nu reușească să aplice aceste lucrări primăvara.

Dacă pomii pornesc deja în vegetație primăvara practic prin tăiere sunt eliminate părțile cele mai importante iar pomul va intra în noul ciclu de fructificare cu o vigoare mai slabă și cu fructe semnificativ mai puține. De aceea tăierile din timpul iernii sunt făcute pentru a întări structura pomului şi pentru un plus de vigoare la creştere.

Totuși există și cazuri în care se recomandă ca tăierile de întreţinere să fie făcute după recoltare. Sunt specii mai sensibile, precum cireşul, vişinul sau piersicul, în cazul cărora închiderea rănilor înainte de venirea iernii reprezintă un avantaj. Rănile produse în timpul tăierilor cu diametrul mai mare de 2 cm se acoperă cu soluție specială de obicei pe bază de ceară pentru prevenirea infecţiilor şi stimularea vindecării.

Tăierile de la sfârşitul primăverii, după formarea fructelor, sunt recomandate pentru corectarea pomilor pitici. Tăierile din timpul înfloririi sunt utile pentru a observa care sunt ramurile care produc rod şi care sunt cele inutile.

Prin tăierile de rodire se urmărește atât proporționarea ramurilor de rod, cât și sporirea potențialului pomului toaletat. Se rărește coroana, iar ramurile uscate, rupte sau care sunt prea apropiate, se înlătură. Lipsa unei toaletări a pomilor fructiferi se răsfrânge asupra performanței de rod a livezii. Astfel, pomii se vor supraîncărca cu fructe, care vor rămâne mici, urmând ca anul următor să nu mai rodească sau să producă roade mult mai puține.

Stropirea pomilor fructiferi

Îngrijirea pomilor fructiferi se manifestă prin atenția sporită acordată de pomicultor, corelată cu o bună sincronizare cu necesitățile fiecărui pom. Stropirea pomilor reprezintă o etapă esențială pentru obținerea unor pomi sănătoși și plini de roade. Aceste tratamente se aplică pentru prevenirea bolilor care pot produce daune atât pomilor cât și fructelor.

Pentru liniștea sa, un pomicultor aplică minimum 5-6 tratamente pe sezon. Asta deoarece vremea schimbătoare poate favoriza apariția bolilor sau dăunătorilor, în fiecare sezon trebuind aplicate tratamente corespunzătoare.

Primul tratament al pomilor se va face după procesul de tăiere, la începutul lunii martie. În această perioadă vremea este perfectă pentru stropire. Temperaturile ajung undeva în jurul valorii de 5 grade Celsius asigurând un start bun pentru plantaţie. O stropire adecvată va ajuta pomul să scape de boli și dăunători fructele urmând a fi frumoase, fără pete și cu o mărime normală. Bolile pot provoaca, de asemenea, crăparea și căderea prematură a roadelor.

Administrarea de îngrăşăminte

Alegerea administrării de îngrăşăminte obținute de la animale va avea un efect benefic atât asupra pomilor fructiferi, cât şi asupra solului. Totodată, se poate opta pentru administrarea unei doze de azot în livezile cu pomi care au o încărcătură normală cu muguri de rod.

Protejarea pomilor fructiferi

Pentru a proteja cât mai bine pomii putem transporta şi amenaja grămezil de resturi pe care le putem aprinde pentru a preveni pagubele produse de revenirea brumelor în perioada înfloritului. În aceeași ordine de idei, putem proteja tulpinile contra rozătoarelor cu diverse materiale. Acestea se dezvelesc spre sfârşitul lunii, iar uneori se văruiesc, pentru a evita deshidratarea. Tot în această categorie putem include verificarea şi repararea sistemelor amenajate pentru alimentarea cu apă. În unele zone, acolo unde apa stagnează, aceasta se drenează.

https://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2017/09/livada-de-meri.jpghttps://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2017/09/livada-de-meri-150x150.jpgEugeniaPomi fructiferiingrijire pomi fructiferi,pomi fructiferiPentru a avea o livadă de pomi fructiferi care sa ofere roadele pe care ni le dorim este esențial ca fiecare fermier să cunoască modul de îngrijire și întretinere a plantației pana la intrarea pe rod. Totodata, acesta trebuie sa cunoasca care sunt bolile si daunatorii la soiurile pe...Magazin online de plante și ghivece