În perioada verii românii fug de caniculă la munte sau la mare pentru a se răcori și a-și încărca bateriile. Ce se întâmplă însă cu plantele lor de apartament, unele care nu ar putea rezista fără apă? Udarea plantelor inainte de plecare, apa lăsată în farfuriuțele ghivecelor sunt variante simple şi la îndemâna oricui dacă plecați în concediu pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă totuși plecați pentru o perioadă mai lungă ar părea că soluția cea mai la îndemână ar fi lăsarea lor în grija vecinilor, prietenilor sau rudelor.

Sticla sau pet de plastic

Totuși, dacă nu doriți să apelați la cineva din exterior, există tot felul de trucuri ieftine şi la-ndemână care să vă permită să hidratați plantele. De exemplu puteti sa luați o sticla sau un pet de plastic pe care o umpleți cu apă, îi găuriți dopul în câteva locuri şi o înfigeți în pământul din ghiveci, cu dopul îndreptat în jos. În acest mod suntem siguri că apa se scurge încet asigurând necesarul plantei pentru aproximativ o săptămână.Udare plante ghiveci

Globuri de apă

Udarea cu ajutorul globurilor de apă poate reprezenta o altă variantă de luat în seamă. Este vorba de dispozitive în formă de glob prevăzute cu o tijă prin care apa din interiorul acestora se va scurge încet, picătură cu picătură, în ghiveci.

Globuri Udare plante ghiveci

Șnururi conductoare de apă

Un alt truc la modă necesită un bol sau o altă sticlă cu apă în care vom introduce un şnur prin care pământul din ghiveci o să-şi tragă apa. Șnurul poate fi o panglică de in absorbantă, o bucată de bumbac sau un fitil de lampă. Capătul șnurului se introduce în vasul cu apă, până atinge fundul, iar celălalt se înfige în pământul din ghiveci. În acest mod vom face legătura directă cu rădăcinile plantei, şnurul devenind, astfel, o conductă de irigare. O condiție obligatorie ca acest sistem să fie unul funcțional este aceea de a posta vasul cu apă deasupra ghivecelor, pentru a asigura căderea apei prin gravitaţie.Udare plante ghiveci cu ajutorul unor snururi

Trucul de mai sus poate fi completat și de acela al covorașelor absorbante, precum lavetele sau un prosop, pe care le scufunzi cun un capăt intr-un vas cu apă și cu celălalt așezat peste pământul care găzduiește planta. Aceste covorașe vor executa aceeasi sarcina de conductă irigatoare precum șnurul de mai sus, păstrând condiția așezării vasului într-o poziție elevată.

Seră artificială din plastic

Dacă doriți să știți florile în siguranță cât timp sunteți plecați puteți crea de unii singuri o seră artificială folosind o pungă pe care o prindeți deasupra plantei şi o prindeți de ghiveci astfel încât prin transpirație să asigure apă suficientă plantei acoperite. Aveți grijă ca frunzele plantei sa nu atingă punga deoarece există riscul ca aceasta să putrezească. Pentru rezultate mai bune ne vom asigura că în apropiere vom așeza vase cu apă cu deschidere mare care să permită evaporarea.Udare plante ghiveci

Acoperirea pământului din ghiveci

Tot cu ajutorul unei pungi se poate acoperi pământul din ghiveci după ce acesta a fost udat foarte bine. Folia va împiedica evapocarea apei asigurând plantei umiditatea potrivită pentru o perioadă de câteva zile. Pe același sistem putem utiliza turbă, mușchi, scoarță de copac, hârtie de ziar udată sau iarbă care să reducă pierderile de apă pentru câteva zile. În comerț găsești și pietricele decorative care rețin umezeala și care se presară deasupra pământului din ghivece să nu se usuce prea repede.

Buretele

Un alt truc pentru mentinerea umiditatii la radacina plantelor in perioada concediului consta in punerea la baza ghiveciului a unui burete. Acesta inlocuieste cu succes nisipul de drenare, pietrisul sau hartia de filtru pentru ca are capacitatea de a absorbi excesul de apa si de a pastra umezeala din sol.

Ghivece inteligente și alte instalații de irigare

Pe lângă aceste trucuri simple dar eficiente putem apela și la metode moderne precum ghivecele inteligente Lechuza care udă singure planta pentru o perioadă de până la 12 săptămâni. De asemenea există în comerț instalații de irigare computerizată, care vor știi exact când să ude plantele.Ghiveci Deltini

Pentru a obtine rezultate cat mai bune cat suntem plecati in concediu ne vom asigura ca respectam cateva conditii generale care sa ne ajute sa mentim planele sanatoase. De exemplu, trebuie să cunoaștem care sunt necesitatile fiecarui tip de plantă în parte și să le grupăm într-un mod inteligent. Deoarece plantele au nevoie de apă în cantități diferite, unele fiind rezistente la uscăciune, cum sunt cele suculente (cactușii), iar altele cer multa apă, cum ar fi plantele cu frunze mari sau cele cu creștere rapidă, ne vom îndrepta atenția către acestea din urmă. Acestea vor fi așezate în ghivece de plastic deoarece cele de lut nesmaltuit raman fara apa mai repede. Mai apoi ne vom asigura că le mutăm din locurile însorite undeva mai la umbră, pentru a se păstra mai mult timp pământul umed în ghivece. Dacă asigurăm starea de penumbră vom fi siguri că procesele vitale ale plantelor încetinesc iar acestea consumă mai puțină apă în perioada în care suntem plecați.Sisteme moderne Udare plante ghiveci

Ghivece LECHUZA

Ghivecele inteligente Lechuza asigură nevoia de apă a plantei pentru o perioadă mare de timp și vă face să uitați de griji. Acestea sunt fabricate din plastic extrem de rezistent și au un design simplu dar modern completat de o gamă diversă de culori adaptata stilului de viață fiind potrivite pentru locuințe, birouri, expoziții sau mall-uri.

Datorită sistemului de auto-udare instalat în fiecare ghiveci Lechuza, indiferent de model, nu veți mai avea grija plantelor chiar și atunci când plecați într-un concediu prelungit. Singura grijă este aceea de a pune apa in rezervor înainte de plecare pana ce indicatorul se ridica la nivel maxim. Intervalul de udare depinde de marimea plantei.

Setul unui ghiveci Lecuza este compus din: planter (ghiveci decorativ), planter liner (ghiveci interior de plantare), sub-irrigation system (sistem de irigare) si substraturile de plantare.

Planter-ul este dotat cu preaplin si dop de scurgere fiind excelent pentru utilizarea atat in interior cit si în aer liber. Trebuie doar sa scoateti mufa rosie de scurgere. Apa în exces dupa ploi abundente se va scurge si astfel plantele nu vor risca sa fie udate mai mult decat este necesar.

Planter liner-ul este dotat cu mânere robuste. Acestea permit transportul și mutarea ușoară chiar și a plantelor mai înalte. De asemenea are un dop de scurgere, care permite eliminarea excesului de apă atunci când planta se află în aer liber.

Sub-irrigation system (sistemul de irigare) este un sistem original care asigură plantei necesarul de apă și substanțe nutritive de care au nevoie pentru o creștere optimă pe o perioadă de până la 12 săptămâni.

Deoarece majoritatea plantelor la ghiveci trebuie udate constant soluțiile prezentate mai sus vă vor ajuta să le îngrijiți cum trebuie în perioada dumneavoastră de absență.

https://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2018/06/Globuri-Udare-plante-ghiveci.jpghttps://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2018/06/Globuri-Udare-plante-ghiveci-150x150.jpgIleanaPlante decorativeingrijire plante,plante de interior,udare planteÎn perioada verii românii fug de caniculă la munte sau la mare pentru a se răcori și a-și încărca bateriile. Ce se întâmplă însă cu plantele lor de apartament, unele care nu ar putea rezista fără apă? Udarea plantelor inainte de plecare, apa lăsată în farfuriuțele ghivecelor sunt variante...Magazin online de plante și ghivece