Cu toții iubim plantele deorece ne înveselesc doar prin simpla prezență. Poate pentru că ne purifică aerul din locuințe. Este un sentiment pe care nu ni-l putem explica, dar atunci când ieșim în aer liber, printre plante și arbori, simțim cum ne învigorăm. Nu-i adevărat că așa simțiți la rându-vă?! Suntem siguri că răspunsul este afirmativ. Specialiștii au analizat plantele din cele mai vechi timpuri și au înțeles cu adevărat care sunt avantajele utilizării lor de către om. Adică, conștientizăm că acestea ne aduc un plus de oxigen iar, pe de altă parte, suntem cu toții la curent cu trendul care ia amploare, hrănirea “plant-based”, care se pare are efecte benefice asupra sănătății oamenilor. Ce le face însă atît de speciale?! Faptul că sunt vii, ca noi? Pentru a înțelege mai bine măreția lor, astăzi încercăm să vă arătăm câteva curiozități despre plante pe care cu siguranță nu le știați.
Dacă tot am discutat despre rolul plantelor în nutriție trebuie să vă divulgăm o curiozitate legată de acest domeniu. Deși există peste 80.000 de plante comestibile pe suprafața planetei, oamenii au ales să consume într-o proporție covârșitoare (90%) doar 30 dintre acestea. Iar dintre acestea 30, orezul, grâul și porumbul au o proporție covârșitoare.
Și în medicină numărul speciilor utilizate depășește o sumă asemănătoare. Aproximativ 70.000 de specii de plante sunt folosite în acest domeniu. Cu toate acestea, se spune că doar 1% din Pădurea Tropicală a fost studiată și utilizată pentru potențialul său medical. Ceea ce înseamnă că avem foarte multe șanse să găsim remedii pentru mai toate bolile. Nu-i așa că iubim și mai mult plantele?
O curiozitate pe care am mai amintit-o, dar care sigur vă uimește de fiecare dată când o recitiți, se referă la bambus. Acesta are un ritm de creștere fenomenal. Astfel, într-o singură zi acesta poate crește până la 1m. Așadar, plecați la serviciu, lăsați bambusul minuscul în ghiveciul său, pentru a-l găsi la întoarcere “mândru flăcău”. Nu v-am zis că vă veți minuna?!
Din rândul plantelor, copacii sunt cei mai longevivi. Trăiesc fără probleme câteva sute de ani. Cel mai bătrân arbore din lume are o vârstă de aproximativ 5000 de ani. Și asta cu toate că populația umană actuală s-a ocupat cu tăierea a peste 80% dintre copacii care au acoperit Pământul. Pe înțeles, 4 din 5 copaci ce au existat vreodată au fost deja distruși. Avem oare dreptul să ne mai plângem de poluare?!
Dacă tot am vorbit de tăieri, vă aducem la cunoștință că mirosul ierbii tăiate este considerat de fapt strigătul de ajutor al acesteia, un apel chimic folosit pentru a transmite suferința.
Poate din acest motiv există plante care nu doresc să ne mulțumească cu frumusețea lor. Floarea de nufăr, de exemplu, se ofilește imediat ce a fost ruptă. De asemenea, Mimosa Pudica, cunoscută drept planta rușinoasă, își închide frunzele în momentul în care este atinsă. Dar poate cel mai grav este cazul plantei sinucigașe a cărei înțepătură provoacă o durere care nu se estompează de-a lungul mai multor ani de zile. Mai mult, suferinţele oamenilor înțepați sunt atât de insuportabile, încât s-au înregistrat cazuri când aceștia s-au sinucis pentru a scăpa de dureri.
Dacă doriți să știți alte curiozități, ca de exemplu, care este cea mai înaltă floare, trebuie să căutați denumirea de Amorphophallus Titanum. Acest exemplar aringe o înălțime de 2,5 m. Și diametrul său este unul impresionant, 1 m. Cu așa dimensiuni v-ar fi destul de greu să o dăruți. Aceasta poate ajunge la o greutate de 75 kg. Dar nu este cel mai mare diametru când vine vorba de o floare. Rafflesia Arnoldi, care crește în insulele Filipine, are circumferință de 3 m. Ca o comparație, bobocul acestei specii este de aproape trei ori mai mare decât o varză. Poate vă spuneți că nu mărimea contează ci gestul de a dărui o floare. Ce mai, acum sigur vă spuneți că iubita apreciază în primul rând mirosul unei flori! Care floare are oare cel mai puternic miros? Se spune că parfumul florii de cactus american se simte și de la 1 km distanță. Oare cum e să o păstrezi în living?!
Acestea au fost câteva curiozități care sigur v-au impresionat. Vom reveni în articolele următoare cu alte lucurui la fel de interesante. Tot ce trebuie să faceți este să reveniți pe blogul CityGarden.