Curățenie grădină martie

Primăvara începe să arate primele semne după o iarnă în care nu am avut parte de multă zăpadă. Cum temperaturile nu mai sunt foarte scăzute este momentul ca și noi să ne dezmorţim şi să reluăm activităţile specifice acestui sezon în grădina noastră.

Înainte de a ne apuca efectiv de grădinărit vom avea grijă să efectuăm o curățire temeinică a spațiului de lucru. Curăţenia începe cu activități precum îndepărtarea crengilor rupte ale arborilor sau pomilor fructiferi, continuă cu strângerea frunzelor căzute sub ei și se termină cu extragerea buruienilor nedorite.

Lucrări în grădină martie 1

Tot acum veți repara, în caz de nevoie,  gardurile împrejmuitoare. De asemenea veți verifica mobilierul de grădină, dacă acesta a petrecut iarna afară. Elementele de decor, ghivecele și jardinierele vor fi la rândul lor inspectate pentru a constata dacă sunt necesare reparaţii. Dacă ați instalat căsuţe pentru păsărele veți arunca o privire și la starea acestora.

Dacă ați trecut peste acest pas deja ați început cu dreptul. V-ați pus în mișcare și grădina arată imediat mai luminată, mai îngrijită.

Curățenie grădină martie

Este momentul să trecem la pregătirea solului. Din frunzele moarte adunate mai devreme se poate obține un compost de bună calitate. Totodată puteți folosi gunoi de grajd sau aditivi din comerț pentru a obține solul perfect pentru viitoarea grădină de legume. Evident, trebuie să araţi solul. În ceea ce privește partea de grădină cu flori se poate interveni și cu fertilizatori.

În martie vei acorda o atenție deosebită și pomilor fructiferi pentru a te bucura mai târziu de fructe minunat de gustoase. Ne referim aici la cei pe care îi ai deja în grădină dar și la unii noi pe care dorești să-i plantezi. În cazul celor de anii trecuți, după curățirea de care am amintit mai sus, vei purcede la operațiunea de văruire a trunchiurilor. Nu numai că vor arăta mai bine, dar pomii vor fi protejați împotriva dăunătorilor, iar varul previne și formarea de mușchi sau licheni. Nu uitați de tunderea pomilor fructiferi, dacă este cazul.

Văruire pomi

Dacă doriți să vă îmbogățiți livada, acum, în martie, puteți achiziționa noi pomi fructiferi care se plantează ușor. Alegeți meri, piersici, cireși sau chiar nuci. Te vei bucura curând de roade excelente!

Plantare pomi fructiferi

Martie este perioada în care trebuie să urmăriți și arbuștii din grădină. La primele semne de înfrunzire va trebui să fertilizaţi pentru a le asigura o creștere sănătoasă.

Am vorbit în articolele precedente despre importanța mulciului în perioada rece. Acum, că a venit căldura, este indicat ca acest strat protector să fie îndepărtat treptat pentru ca plantele să se poată aclimatiza. Îndepărtarea bruscă a mulciului poate afecta dezvoltarea ulterioară a acestora.

Pentru o grădină colorată și înmiresmată se recomandă plantarea unor flori cu bulbi. Puteţi planta bulbi noi începând de acum dar continuați operațiunea la fiecare jumătate de lună, până în iunie. Astfel veți avea parte de o grădină înflorită mai tot timpul.

Nu uitați că peisajul perfect nu ar fi complet fără un gazon de calitate. Este momentul să tundeţi gazonul și să-l pliviți.

Dacă ați efectuat aceste operațiuni deja ați realizat primii pași spre obținerea unei grădini de vis în acest an. În articolele următoare vom divulga care sunt următoarele activități ce trebuie întreprinse pentru a continua pe aceași linie.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.