Una dintre cele mai populare plante de apartament, feriga, are un dublu rol pentru care este aleasă de majoritatea românilor pentru a le mobila locuința, deginul și purificarea aerului. Casa va avea un aspect salbatic așadar plin de viata. Aceste plante sunt iubitoare de umezeala si umbra. Ele va vor rasplati cu mult oxigen, imbunatatind considerabil atmosfera camerelor in care vor fi depozitate.Feriga de casa

Ele sunt de asemenea utile si la exterior. Se stie ca sunt plante extrem de rezistente care au supravietuit unor epoci de mult apuse. Exista foate multe specii de ferigi (aproximativ 20.000 de specii) toate avand insa in comun aspectul de tufa. Feriga comună este o plantă lipsită de flori care se înmulţește prin spori, perenă, și parte din familia polipodiaceelor. Rizomul ferigii are o poziţie orizontală, este solzos și acoperit de resturi mai vechi ale plantei. Din acesta cresc rădăcinile, și mugurii din care cresc frunzele.

Ferigi

Feriga decorativa nu va avea deloc pretentii necesitand doar apa si un loc ferit de lumina soarelui. In schimb ea va avea rolul de a va oferi un aer curat si a va inveseli locul cu frunzele ei ascutite mereu verzi. Puteti opta sa folositi feriga si pentru decorarea tersaselor ele simtindu-se excelent in cosuri suspendate postate sub streasina, care le va feri de lumina directa a soarelui.

Ferigi

Feriga este o planta raspandita pe toate continentele bucurand privirile cu aspectul ei de tufa, cu frunze verzi, lungi, ascutite sau ondulate. Deși nu face flori si nici fructe este o planta preferata de romani deoarece este plina de viata si transmite aceasta stare si celor din jur. Ea se preteaza pentru interior, in apartamente, spatii de lucru, dar si in exterior, fiind extrem de rezistent. Deoarece feriga prefera un sol umed si locuri mai racoroase va recomandam sa o depoziati intr-un loc ferit de soare si sa o udati constant.

Pretul acestor plante este unul extrem de accesibil avand in vedere ca sunt plante care se adapteaza foarte usor in orice spatiu si nu necesita o ingrijire atenta. Daca alegeti sa o instalati in spatiul dumneavoastra de lucru veti observa ca va readuce la viata atunci cand va simititi obosit datorita oxigenului proaspat pe care il emana. Va veti simti tot timpul plini de vitalitate gata sa munciti cu spor inconjurati de un decor superb.

Intretinere ferigi

Pentru ca este cea responsabila sa reimprospateze aerul nu iubeste sa fie expusă curenţilor puternici sau intr- camera cu aer uscat. De asmenea, feriga nu suportă fumul de ţigară. Pământul care găzduiește feriga din ghiveci se îmbogăţeşte cu îngrăşământ de 2-3 ori pe lună în lunile de primăvară şi la începutul toamnei. Solul preferat este format din pământ de frunze, turbă şi nisip.

frunza de feriga

Pentru o dezvoltare sănătoasă umiditatea camerei va fi asigurată cu vase cu apă puse pe calorifer sau lângă alte surse de căldură. Vara, când temperaturile sunt peste medie, este indicat să îi acordați mai mukltă atenție. Pe lângă udările constante, o poţi ajuta pulverizând apă pe frunzele plantei. În timpul iernii feriga trebuie protejată de frigul de afară. În această perioadă nu are nevoie de multă apă şi trebuie udată doar de două ori pe lună.

Feriga-Ghiveci

Feriga de cameră este şi un protector împotriva radiaţiilor emise de electrocasnice de aceea este recomandată așezarea ei lângă calculator.

Beneficiile aduse de ferigă

Rădăcinile de ferigă conțin un fitocomplex numit filicină, tanin şi ulei volatil substanțe care au acţiune vermifugă. Principiile active din rizomul de ferigă au proprietatea de a paraliza musculatura teniilor, sau a altor paraziţi intestinali precum botriocefalul, ascarizii și anchilostoma. Alte substanţe active importante din ferigă: aspidinol, albaspidina, acid flavoaspidic, zaharuri, amidon.

Feriga s-a dovedit eficientă și în combaterea bolilor căilor urinare, calmarea durerilor locale sau reumatice, a arsurilor și în combaterea gutei. În cazul reumatismului se aplică direct frunze de ferigă pe zonele afectate, putând fi preparate și sub formă de decot, folosite apoi sub formă de comprese calde. S-au observat îmbunătățiri evidente în ceea ce privește mobilitatea pacienților, iar durerea acestora a fost redusă considerabil.

Beneficiile acestei minunate plante nu se opresc aici. Ea se utilizează și în afecțiuni hepato-biliare însoțite de constipație și ca adjuvant în litiazele urinare, sub formă de decot dar și pentru durerile lombare.

Atenție însă, unele specii de ferigă pot fi toxice. Este important sa urmati sfatul medicului înainte de a ingera o doză de ferigă. O cantitate prea mare poate cauza slăbiciune musculară, leziuni ale ochilor sau chiar comă.

 

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.