Ficusul este una dintre cele mai utilizate plante de apartament. Acest lucru se intampla deoarece nu este o planta pretentioasa in ceea ce priveste ingrijirea. Ficusul necesita putina atentie si, daca reusim sa-i gasim locul potrivit in apartament va creste frumos nevand nevoie decat de putina apa si lumina. Avantajul unui ficus este ca nu are nevoie de lumina directa a soarelui. Lumina indirecta ii este suficienta. Daca ceva este in neregula el ne va anunta prin faptul ca isi pierde repede frunzele.

Ficus de apartament

Ficusul este o plantă ornamentală care, prin frumusetea frunzelor sale da culoare unei camere de apartament. De provenienţă tropicală, ficusul se adaptează destul de bine la condiţii de mediu variate. Asta nu insemana ca desele schimbari de mediu (mutarea constanta in diverse camere sau scoaterea in balcon) ii vor face bine.

Atunci când este cultivat in ghiveci, ficusul, care poate creste in mediul sau natural pana la cateva zeci de metri, se adapteaza si nu va depasi 2-3 metri inaltime. Planta de ficus exista in peste 800 de specii si este caracterizata de o tulpina lemnoasa care sustine frunze verzi mari, in forma de elipsa. Uneori frunzele de ficus au o tenta de galben. Atentie, planta de ficus care este tinuta in bataia soarelui va suferi deoarece frunzele sale delicate se pot arde. In schimb, ficusul iubeste sa aiba solul umed, dar nu in exces. Un truc eficace este de a introduce degetul in partea superioara a solului (pana la 2-3 centimetri adancime). Daca nu simtim umezeala va trebui sa alimentam ghiveciul cu apa. Udarea se face cu apa la temperatura camerei, preferabil in prima parte a zilei.

ficus

Pe langa apa si lumina, un alt factor de care trebuie sa tinem cont este temperatura. Ficusul se dezvolta sanatos intr-un mediu cu temperaturi constante situate putin peste 20 de grade Celsius. El trebuie ferit iarna de temperaturi scazute deoarece altfel se va produce caderea frunzelor. Acelasi lucru este valabil pentru dispozitivele care produc caldura (convectoare, calorifere) sau curenti de aer (aparate de aer conditionat, ventilatoare).

Ficusul are nevoie de fertilizare in perioada primavara – toamna. In schimb, pe timpul iernii el intra intr-o stare latenta nemaiavand nevoie de fertilizare. Recomandat este utilizarea unui ingrasamant ecologic lichid care sa fie adaugat o data sau de doua ori la 30 de zile. In ceea ce priveste pamantul din ghiveci, ficusul se va simti excelent daca se va folosi un substrat bogat in substante organice si foarte bine drenat.

Frunze de ficus Ghiveci ficus

Atentie mai mare i se va acorda ficusului si in perioada de crestere. Atunci el trebuie sa fie taiat, incepand cu lastarii in exces si, bineinteles, indepartartate crengile uscate. Taierea se face la aproximativ 1-2 cm deasupra unei frunze. Dupa taiere vom pune putin pamant uscat pe taietura pentru a opri curgerea de latex, care poate sa irite pielea celor care iau contact cu acesta. Procesul de taiere trebuie sa tina cont de faptul ca ramificatia va porni din baza ultimelor frunze, asadar operatia va fi dictata de orientarea acestora.

Dupa ce a ajuns la maturitate si i-ati gasit cea mai buna pozitie in casa, ficusul nu va va cere decat apa din cand in cand. Pentru siguranta este recomandat sa schimbati complet pamantul, la o perioada de 2 ani. El se va adapta si va continua sa va bucure cu frunzele sale spectaculoase. Si acestea din urma au nevoie de o clipa de ingrijire. Nu ezitati sa stergeti frunzele cu o carpa moale umezita usor la o perioada de 7-10 zile. Multi recomanda ca frunzele sa fie sterse cu bere deoarece aceasta le da un luciu aparte.

Ficus Ficus benjamina

Bolile care afecteaza ficusul pot fi tratate cu fungicide iar daunatorii (cosenile si acarieni) se vor indeparta cu insecticide.

Ficusul, pe langa faptul ca este o planta care se creste si se intretine foarte usor, s-a dovedit extrem de eficient in indepartarea formaldehidelor. Mai mult, s-a constatat ca acesta indeparteaza excelent toxinele chimice din mediul inconjurator.

https://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2018/11/Ficusul-de-apartament.jpghttps://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2018/11/Ficusul-de-apartament-150x150.jpgIleanaPlante decorativeplante de interior,plante decorativeFicusul este una dintre cele mai utilizate plante de apartament. Acest lucru se intampla deoarece nu este o planta pretentioasa in ceea ce priveste ingrijirea. Ficusul necesita putina atentie si, daca reusim sa-i gasim locul potrivit in apartament va creste frumos nevand nevoie decat de putina apa si lumina....Magazin online de plante și ghivece