Daca doriti ca gradina dumneavoastra sa fie cat mai ingrijita, simetrica, stralucitoare si de un verde minunat, este momentul sa va ganditi la a o dota cu un gazon de calitate. Acesta reprezinta solutia ideala fiind un produs foarte rezistent, usor de plantat si mai ales usor de intretinut. Gazonul este un produs accesibil oricui fiind capabil sa schimbe infatisarea gradinilor intr-un mod drastic cu o cheltuaiala moderata.

Cum alegem gazonul?

Exista numeroase soiuri de gazon pe piata create special pentru a satisface fiecare utilizator in parte. Avem gazon care este rezistent la calcare, soi ideal pentru sport, dar si unele soiuri care pun baza pe aspect, acestea fiind mai sensibile la greutate. Poate cel mai utilizat tip este un amestec de seminte din mai multe soiuri, in diferite concentratii care sa satisfaca amble tabere.

Gazonul sport este recomandat pentru practicarea activitatilor sportive. Este un tip de gazon rezistent care poate fi folosit in curtile in care locuiesc copii. El se preteaza excelent ca teren de joaca pentru copii refacandu-se rapid chiar daca este calcat frecvent.

Pentru cei care doresc sa aiba o gradina perfecta din punct de vedere vizual dar sunt siguri ca nu exista copii sau animale care sa strice gazonul, o solutie o poate reprezenta gazonul englezesc ornamental. Acest tip de gazon este caracterizat de iarba cu firul lung si subtire, cu crestere densa. Alegerea acestui soi de gazon va crea o peluza uniforma si compacta.

Un alt tip de iarba ce se preteaza excelent pentru curtea dumneavoastra este tipul de gazon rustic. Acesta poate fi folosit pe toate tipurile de sol datorita rezistentei mari la temperaturi extreme. Este preferat de multi deoarece nu necesita o ingrijire atenta precum in cazul celorlate soiuri de gazon.

Un alt aspect important pe care il vom urmari cand alegem gazonul este mediul in care acesta va fi plantat. Temperaturile din zona in care locuiti il va afecta fie ca ne dorim sau nu. În functie de conditiile atmosferice, vom opta pentru soiurile cele mai potrivite. De exemplu, un gazon cu rezistenta crescuta va fi alegerea optima daca locuim intr-un mediu arid. De asemenea, daca zona in care il plantam este ferita de soare atunci vom alege un soi care poate fi utilizat in zonele umbrite. Acesta este denumit gazon shadow fiind recunoscut pentru ca se dezvolta cel mai bine in zonele umbroase.

Seminte sau gazon tip rulou?

Pentru cei care doresc o solutie mai rapida decat insamantarea, magazinele de profil ofera gazonul tip rulou drept solutie rapida pentru curte. Aceste rulori pot fi montate pe tot parcursul anului avand iarba deja crescuta uniform si neavand nevoie de atentie sporita in perioada initiala. Aceste avantaje sunt contracarate insa de pretul mai mare.

Indiferent daca alegeti metoda cu seminte de gazon sau cea a rulorilor deja pregatite, trebuie sa fiti atenti ca pamantul pe care gazonul va fi asezat sa fie sapat, maruntit si nivelat. Cel mai potrivit sol este pamantul negru sau cernoziomul. Daca vom alege solul cel mai bun pentru gazon vom avea o sarcina facila cand vine vorba de sapat, de sfaramat si afanat. Tipurile de sol amintite au avantajul de a fi bogate in nutrienti.

Evident ati observat deja pe piata acele rulori de gazon de diferite dimensiuni care vin deja inierbate si care trebuie asezate una langa cealalta pentru a crea un gazon minunat in cel mai scurt timp. Este aceasta varianta cea potrivita pentru dumneavoastra? Sau vom opta pentru seminte, o metoda mai economica?

Ambele variante vin cu avantaje si dezavantaje iar alegerea depinde in primul rand de bugetul dumneavoastra. Da, metoda insamantarii ne va scoate mai putin bani din buzunar, ne va asigura prezenta a mai multe tipuri de gazon pe peluza noastra si plantarea se va face mai facil decat asezarea brazdelor, numai ca vom fi nevoiti sa asteptam cateva saptamani pentru a calca pe gazon. De asemenea trebuie sa fim atenti ca pasarile sau alte animale sa nu scoata semintele si trebuie sa tratam solul pentru a nu avea buruieni pe viitorul gazon.

In cazul gazonului rulou montarea se face exact, intr-o singura zi putand avea la dispozitie gazonul visat. Acest tip este mai puţin vulnerabil la dăunatori, boli sau intemperii si nu trebuie greblat mărunt, precum în cazul plantării seminţelor de gazon. Dezavantajele acestei metode rapide de a avea gazon este ca pretul brazdelor este mai ridicat. Adaugam si depozitarea, transportul şi montarea, activitati dificile care ne solicita fizic. Rulourile trebuie montate rapid altfel riscă deteriorarea. Brazdele au fost tratate dinainte cu o soluţie specială împotriva buruienilor, insa asta nu inseamna ca acest tip de gazon nu contine buruieni. Ele se monteaza usor asezandu-se una langa cealalta, locurile de îmbinare fiind umplute cu un amestec de nisip şi pământ.

Cand plantam semintele gazonului?

Plantarea se poate face in mai multe perioade ale anului fiind insa recomandat sa se respecte anumite reguli. Prima regula este se refera la temperatura exterioara. Aceasta nu trebuie sa depaseasca 30 de grade Celsius. De asemenea vom evita sa plantam gazon in perioadele geroase din anotimpul rece.

Avem doua perioade propice pentru aceasta operatiune. Prima fereastra incepe cu jumatarea lunii martie si tine pana la inceputul verii. Aceasta perioada duce la o crestere rapida a gazonului. In schimb, cea de-a doua perioada, care incepe de la jumatatea lui august si tine pana la sfarsitul lunii octombrie, are o crestere mai lenta, dar profita de faptul ca, in aceasta perioada, buruienile dispar.

In aceaste perioade vom avea cele mai potrivite temperaturi pentru ca gazonul sa prinda si sa se dezvolte in conditii normale. Se vor evita zilele cu ploi deoarece apa poate deplasa semintele si vor aparea zone in care iarba nu va creste. Totusi gazonul nu trebuie ferit de apa. Dupa semantare, in primele saptamani, vom avea grija sa udam zona plantarii pentru a ajuta semintele sa germineze.

Unelte utilizate la plantarea gazonului

Dupa cum am spus, inainte de plantarea propriu-zisa va trebui sa sapam, sfaramam si afanam solul. Vom utiliza cazmaua, lopata, sapa, furca si grebla in functie de fiecare proces in parte. De asemenea trebuie sa avem la indemana un rulou pentru tasarea pamantului. Pentru cei care dispun de un motocultor aceasta etapa va fi una mai rapida.

Pe langa uneletele de mana trebuie sa va ajutati de o roaba care va va facilita degajarea resturilor. Roaba ne va ajuta si in transportarea ingrasamantului.

Nu in ultimul rand, atunci cand ne gandim la gazon, asociem prezența nelipsitei masini de tuns iarba. Cu ajutorul acesteia vom pastra tot timpul gazonul la nevelul potrivit, ajutandu-l astfel sa se indeseasca.

Pasii necesari in plantarea gazonului

Mai intai pregatim terenul si solul unde vom inamanta sau unde vom intinde rulourile de gazon. Cu ajutorul uneltelor prezentate mai sus vom elimina vegetatia preexistenta. Se recomanda utilizarea unui erbicid care sa previna aparitia si dezvoltarea buruienilor pe terenul cu gazon. Vom utiliza un ingrasamant care ajuta la cresterea uniforma a gazonului.

Odata ce am pregatit terenul putem trece la plantarea semintelor de gazon. Operatiunea se poate realiza manual dar si cu ajutorul unei masini de insamantare. De obicei, o punga de seminte permite insamantarea unei suprafete de pana la 40 de metri patrati. Este indicat sa va marcati zonele unde ati insamantat deja pentru a nu reveni in acelasi loc.

Semintele se acopera cu un strat subtire de pamant si se taseaza pamantul cu ajutorul ruloului. Se va uda cu grija suprafata insamantata pentru a intensifica procesul de crestere si veti avea grija sa nu calcati zona respectiva. Ulterior, dupa ce iarba a crescut, vor urma procesele de intretinere, tuns si fertilizare. Astfel gazonul va fi ferit de boli sau alti daunatori.

In cat timp va bucurati de noul gazon?

Gazonul are un ritm de crestere diferit in functie de soi. Daca de cel rulou veti profita imediat dupa finalizarea lucrarilor, cel din seminte va rasari dupa aproximativ o saptamana de la plantare. Odata cu aparitia primelor fire de iarba puteti observa care sunt zonele ramase goale. Pentru a obtine rezultatul dorit veti reinsemanta.

Tunderea gazonului

Primul tuns al gazonului trebuie se face in momentul in care iarba a atins 8-10 centimetri inaltime. Se recomanda sa se tunda o treime din lungimea firului de iarba pentru a intari firul. Se va proceda la fel si pentru urmatoarele 2-3 operatii de tundere. In momentul in care iarba s-a indesit suficient fiind deja rezistenta se va putea tunde o data pe saptamana, mai ales in timpul sezonului de crestere, adica la inceputul primaverii si al toamnei.

Vara, ritmul de crestere scade, tunsul gazonului fiind necesar doar pentru a-l intretine si a-l improspata. Avantajele unor tunderi dese se va vedea prin stralucirea si sanatatea pe care o emana iarba. Un truc de luat in seama pentru a influenta calitatea gazonului este de a-l tunde in diferite directii de fiecare data.

Udarea gazonului

Pentru a profita de suprafete de gazon verzi mare parte din an va trebui sa fim atenti si la modul in care il udam. De exemplu, pe timpul verii, pentru a evita canicula, vom efectua udari de dimineata sau seara. Astfel vom fi siguri ca apa nu se evapora si ajunge la radacina. In schimb, primavara si toamna, vom uda gazonul o data la doua zile. Vom fi atenti la cantitatea de apa utilizata. O cantitate prea mare de apa va duce la distrugerea gazonului, facand radacinile sa putrezeasca.

Daca il udati si ingrijiti cum are nevoie, gazonul obtinut prin insamantare va avea o durata de viata de 10-12 ani. Nu acelasi lucru il putem spune despre rulourile de gazon. Acestea au o durata de viata mult mai mare rezistand chiar si 100 de ani in conditii optime.

https://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2018/02/Gazon-gradina.jpghttps://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2018/02/Gazon-gradina-150x150.jpgIleanaAmenajari gradinigazon rulou,gazon seminte,montare gazon,plantare gazon,udare gazonDaca doriti ca gradina dumneavoastra sa fie cat mai ingrijita, simetrica, stralucitoare si de un verde minunat, este momentul sa va ganditi la a o dota cu un gazon de calitate. Acesta reprezinta solutia ideala fiind un produs foarte rezistent, usor de plantat si mai ales usor de intretinut....Magazin online de plante și ghivece