Vine, vine primavara! Ce bucurie trebuie sa ne aduca aceste cuvinte, mai ales pentru cei dintre noi care au o gradina pe care o pot amenaja dupa bunul plac. Este deja momentul ca lucrarile de primavara in gradina sa inceapa! Ca orice gradinar care se respecta trebuie sa facem ordine printre unelte, sa reparam gardurile, sa verificam furtunul de gradina, sa achizitionam seminte, flori sau puietii pe care ii dorim. Acestea sunt activitati pe care le intreprindrem in fiecare primavara. Ce facem insa pentru a da un aer special micului nostru colt de rai?

Gradina cu flori

In acest articol avem o lista cu idei care sa-ti uimeasca vecinii. Asadar, pe langa obisnuitele activitati de primavara care readuc gradina la viata vei face cateva amenajari aparte care vor tranforma gradina in partea preferata a proprietatii tale.

Mai intai, trece in revista plantele pe care le ai la dispozitie

Da, acesta este un pas important deoarece odata facut inventarul vei stii ce anume iti lipseste. Plantele deja aflate la maturitate trebuie tunse, curatate si rarite daca este cazul, operatiune perfecta pentru aceasta luna. Acum trebuie plantati bulbii pentru plantele perene si vom acorda atentie covorului nostru verde, gazonul. Ne vom ocupa de refacerea acestuia incepand cu umplerea spatiilor goale. Daca acestea nu exista ne vom ocupa de fertilizare.

Gardul – De aici începe gradina

Cu toții ne dorim să transformăm grădinile în adevărate oaze colorate de liniște și de relaxare. Mulți sunt cei care însă uită că înainte de a ne mândri cu diferite decorațiuni și plante trebuie să avem grijă de gardul împrejmuitor. Acesta poate fi din lemn sau gard viu, însă trebuie întreținut după caz. Îl vom vopsi în culori potrivite tipului de amenajare ales sau îl vom tunde pentru un aspect impecabil. Și nu ne referim doar de gardul care vă împrejmuiește proprietatea. Puteți delimita diverse zone ale grădinii cu gard viu sau alte elemente speciale.

Aranjamente florale din cauciucuri decorative vopsite

Cateva cauciucuri uzate isi pot gasi utilitatea după ce sunt vopsite și așezate cu succes în jurul florilor de grădină. Rezultatul va fi foarte atrăgător și inovator. Paleta variata de culori a plantelor pe care aceste artificii le protejează îți vor face grădina să arate ca un paradis! Din cauciucuri poți face jardiniere pentru flori dar și leagăne pentru copi sau garduri de împrejmuire a anumitor zone.

Ghivece amuzante

Gradina ta nu va arăta niciodată mai bine decât în momentul în care vei alege să o populezi cu ghivece speciale în forme de personaje, animale, case, masinute și altele. Ghivecele cu flori nu se demodează, așa că alegeți ceva potrivit cu personalitatea dumneavostră. Dacă luați exact ceea ce vă reprezintă atunci puteți fi siguri că acestea rămân mereu actuale, amuzante și frumoase.

Căsuțe pentru păsări

Indiferent că optezi să le cumperi direct fabricate din magazinele de specialitate ori că alegi să o construiești chiar tu, aceasta va schimba modul în care arată grădina ta. Nu trebuie să fii un tâmplar de meserie ca aceasta să fie utilă. Puțină vopsea și căsuța te va bucura pe tine și pe cei mai mici membri ai familiei, pentru care vor deveni puncte de atracție. Și păsările îți vor mulțumi prin cântecele frumoase care te vor relaxa la maximum dar și prin prevenirea apariției unui număr prea mare de insecte dăunătoare.

Roaba cu flori (sau carul cu flori)

Roaba cu flori este un accesoriu tot mai întâlnit deoarece arată superb în orice grădină! Este un obiect decorativ pentru grădină care, datorită aspectului vechi, tradițional, poate deveni punctul de atracție al grădinii tale. Roaba are o suprafață mare și poate găzdui un număr suficient de flori, dar dacă vi se pare că acestea nu sunt destule, puteți opta pentru un car vechi de lemn ca suport pentru aceste plante. Lemnul în combinație cu florile va face ca plimbările oaspeților să aibă un punct de popas. Nu de puține ori aceste accesoriii speciale se postează în apropierea mobilei de grădină (masă și scaune) pentru ca parfumul florilor să fie resimțit cât mai bine de către cei care stau la discuții în aer liber.

Găleți, butoaie, mobilă veche

Daca vreti ca grădină sa se distinga prin orginalitate puteti alege diverse obiecte vechi precum galetile, butoaiele sau mobila pentru a planta florile. Acestea aduc o adevarata atmosfera de poveste. Toate aceste elemente pot fi vopsite in culori placute care sa se asorteze cu plantele din jur.  Ele ne ajută să obținem o explozie de culoare şi de verdeaţă în grădină.

Panou lemn

Aceste accesorii au apărut tot mai des și în grădinile românilor. Sunt ușor de realizat și ajută la dezvoltarea grădinii pe verticală. Astfel ne vom bucura de mai mult verde. Pe aceste panouri de lemn se vor prinde plantele căţărătoare sau atârnătoare. Tot aici putem monta jardiniere suspendate. La umbra lor putem posta o băncuţă sau o măsuţă pentru cafea şi ne asigurăm cel mai bun mediu pentru relaxare.

Pomi fructiferi

Orice grădinar cu experiență îți va recomanda să plantezi măcar un pom fructifer în grădina ta. Acesta se remarcă atât primăvara când face flori, dar și vara sau toamna când rodește și face fructe. El ne va bucura și la maturitate cu umbra sa.

Spațiu de relaxare

Pentru orice grădină este obligatoriu să creem un spațiu de relaxare. Fie că vorbim de mobilă din paleți, mobilă de ratan, de un șezlong, de un grătar, o băncuță sau pur și simplu de o măsuță cu scaune, acestea sunt elemente care ne vor ajuta să obținem sentimetul de implinire dat de relaxarea în aer liber. Discuțiile tale la o cafea sau doar lenevitul din hamac îți vor da energia de a trece peste toate problemele și de a te bucura cu adevărat de ceea ce înseamnă viața în natură.

1 Comment

  1. Doina Cotescu
    decembrie 3, 2020

    E totul asa de frumos incat aveam senzatia ca ma aflu in paradis.Felicitari!

    Reply

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.