Plantele la ghiveci sunt elemente intalnite in orice locuinta. Ele ne ajuta sa respiram aer mai curat si implicit sa ne relaxam si sa facem fata mai usor provocarilor de zi cu zi. Cum facem insa sa mentinem plantele mereu frumoase si sanatoase? Stim cu totii principalele activitati de intretinere – udare, curatare, schimbarea pamantului, etc., insa cati dintre noi realizeaza ca si tipul ghivecelor care le gazduiesc este la fel de important.Tipuri de ghivece

In acest articol vom vorbi despre caracteristicile necesare unui ghiveci pentru ca planta sa se dezvolte conform asteptarilor. Vom pune in evidenta in primul rand dimensiunea ghivecelor care difera de la planta la planta. Fiecare planta la ghiveci are dimensiuni proprii. Astfel, unele se vor dezvolta rapid pe inaltime si vor avea nevoie de ghivece mari care sa le sustina greutatea. Radacinile sanatoase au nevoie de spatiu pentru a mentine planta pe pozitie. Si tipul de sol ales pentru plantele la ghiveci este extrem de important. El trebuie sa fie cat mai apropiat de cel utlizat de planta respectiva in natura. Astfel solul va avea o consistenta buna, va fi suficient de solid pentru a sustine planta si va retine apa in mod corespunzator nevoilor acesteia. Contrar asteparilor, pamantul de gradina nu este cel mai potrivit pentru plantele la ghiveci. Acesta se taseaza in timp, lucru care va influenta negativ planta. Transplantare ghiveci

Odata ce veti alege, din magazinele de specialitate , un pamant potrivit plantei, trebuie sa aveti grija ca aceasta sa fie udata constant. Interesati-va de nevoile plantei pe care ati ales-o. Unele sunt foarte sensibile daca nu primesc apa la timp si se pot usca. In ultimul timp au aparut pe piata ghivece inteligente cu propriul sistem de udare. La CityGarden aveti la dispozitie ghivece Lechuza, fabricate in Germania, care va permit sa umpleti un recipient cu apa si se vor ocupa singure de nevoile plantei. Sunt disponibile in diverse forme, dimensiuni si culori.

Un alt sfat important in ceea ce priveste dezvoltarea sanatoasa a plantelor de ghiveci este achizitionarea unui ingrasamant excelent pentru tipul de planta ales. Acest tratament aplicat constant previne aparitia unor boli ale plantelor de apartament. Plantele la ghiveci, din cauza faptului ca nu sunt in mediul lor natural au nevoie de o fertilizare cu substante organice sau anorganice.

Ghiveciul cu planta trebuie asezat in locul potrivit pentru fiecare camera. Te vei interesa in prealabil care este cantitatea de lumina necesara plantei tale de ghiveci si o vei aseza in locul potrivit – la soare, la umbra sau in semiumbra. Lumina este un factor esential in procesul de fotosinteza al plantei. Tot ea dicteaza ritmul de viata al acesteia. Planta va determina, datorita luminii pe care o primeste, succesiunea zilelor si a noptilor si chiar cea a anotimpurilor, ea adaptandu-se astfel mai usor nevoilor personale. In cazul in care nu veti putea asigura lumina naturala conform cerintelor speciei de planta se recomanda inlocuirea cu lumina artificiala.

Tipuri de ghivece pentru plante

Ghivecele pentru plantele de apartament pot fi  din plastic, ceramica, lut, piatra, beton, metal sau fibra de sticla. Ele pot avea diverse forme si dimensiuni dar si culori potrivite cu restul amenajarii interioare a locuintei. Inainte de a-ti alege ghiveciul trebuie sa cunosti exact planta caruia ii este destinat. Alege un ghiveci cu dimensiunea potrivita, rezistent si, de ce nu, inteligent.

Ghivece din plastic Lechuza

Recomandarea noastra este sa optati pentru un ghiveci de plastic Lechuza fabricat in Germania. Aceste ghivece vor garanta cele mai bune rezultate indiferent de marimea plantelor gazduite. La avantaje trebuie sa trecem faptul ca ofera oricarei incaperi un stil complet nou, modern si elegant. Diversele colectii de ghivece Lechuza, cu forme clasice sau unele speciale, ofera o perspectiva interesanta din orice unghi le-ai privi. Efectul unic obtinut cu ajutorul designului produs de Lechuza nu este singurul avantaj adus de aceste ghivece inteligente. Aceste seturi all-in-one au grija singure de planta fiind dotate cu rezervor de apa, cu indicator de nivel de apa, si substrat de plante. Udarea nu mai este de acum o corvoada. Atata timp cat este suficienta apa in rezervor, planta se poate folosi de ea dupa necesitate. Nu trebuie decat sa reincarcati rezervorul cu apa la anumite perioade de timp, ajutandu-va de indicatorul nivelului acesteia. Simplu si inteligent, acest sistem integrat de irigare Lechuza este extrem de confortabil pentru orice utilizator!

Planter-ul este usor de extras din masca ghiveciului deoarece acesta are manere care faciliteaza ridicarea plantei. Un ghiveci Lechuza este perfect gandit pana la ultimul detaliu. Sunt destul de rezistente pentru a suporta cele mai intense conditii meteorologice, inclusiv lumina directa a soarelui, fara riscul de decolorare, crapare sau spargere. Cu ajutorul constructiei usoare si a sistemului de irigare optional cu auto-udare ghivecele inteligente Lechuza vor uimi prin forma si stralucire. Ele aduc o atingere personalizata impreuna cu plantele sanatoase pe care le gazduiesc.

Ghivece din ceramica

Pentru cei care isi doresc un aer clasic, boem, ghivecele din ceramica/ teracota pot reprezenta solutia optima. Si acestea pot fi achizitionate in diverse marimi si culori. Ele rezista destul de bine in timp singurul aspect negativ fiind ca se vor pata pe exterior odata cu trecerea anilor. Utilizate in mediul exterior ele favorizeaza cresterea muschilor. Pentru a le prelungi viata pot fi tratate cu sprayuri speciale care sa indeparteze depunerea de saruri alcaline. Un alt dezavantaj este ca ghivecele ceramice nu rezista la inghet.

Ghivece metalice

Pe piata se gasesc si ghivece metalice, in general din otel inoxidabil. Sunt ghivece moderne care pot fi intretinute cu usurinta. Avantajul lor este ca au o durata de viata nelimitata. Totusi, acest gen de ghivece se utilizeaza pentru plante mari, grele, metalul avand un rol de sustinere si echilibrare. La dezavantaje trebuie sa amintim faptul ca sunt grele. Daca au dimesiuni mai mari ele pot fi mutate doar daca sunt dotate cu role. Si acest tip de ghiveci poate fi dotat cu sistem de autoirigare.

Ghivece de sticla

Cultivarea plantelor in ghivece din sticla ne permite sa privim in interiorul recipientului. Sunt spectaculoase deoarece ne permite sa observam radacinile plantelor, dar si tipurile de sol gazduite. Se utilizeaza pentru plante de mici dimensiuni fiind destul de fragile. Pentru a putea fi puse in evidenta se vor aseza in locuri luminoase care sa le faca sa “straluceasca”.

Ghivece de lut

Ghivecele de lut sunt apreciate deoarece ofera plantelor un mediu de dezvoltare foarte asemanator celui din natura. Pot fi utilizate atat in interior cat si in exterior fiind extrem de apreciate pentru design. O terasa decorata cu ghivece din lut aduce aminte de peisaje de vacanta, de locuri calde precum Grecia ori Spania. Au diverse forme si culori dar pot fi achizitionate si in varianta simpla care se poate picta de catre utilizator.

Ghivece din fibra de sticla

Un alt tip de ghivece disponibile in magazinele specializate sunt cele din fibra de sticla. Acest material este unul usor dar, pe de alta parte, foarte rezistent la actiunea apei ceea ce il face util si pentru depozitarea la exterior. Fibra are marele avantaj ca poate fi modelata in diverse forme. Si aici ghivecele pot avea dimensiuni si culori la fel de diversificate. Dezavantajul principal comparativ cu ghivecele din plastic simplu este ca sunt mai scumpe.

Ghivece din piatra/ beton

Ghivecele fabricate din beton sau piatra sunt o varianta utilizata exclusiv pentru gradina. Ele sunt mai grele, fiind in general utilizate pentru plantarea unor copacei robusti. Greutatea vasului sustine facil un astfel de arbust. Sunt utilizate si in spatii publice pentru ca nu pot fi sustrase tot datorita greutatii crescute. Ambele materiale, piatra sau betonul, mentin bine temperatura si umezeala pamantului de flori. Ele rezista cu succes pe timp de iarna.

Ghivece de lemn

Utilizate din ce in ce mai rar acest tip de ghiveci da un aspect rustic locului. Sunt utilizate de obicei in bucatarie pentru plantele aromatice. Deoarece dau un aspect familiar locului pot fi utilizate si pe terase. Lemnul retine apa dar pentru ca ghivecele sa reziste cat mai mult timp este indicat ca acest material sa fie tratat ca sa nu se deterioreze.

Ghivece cu iluminare

In magazinul online CityGarden.ro poti achizitiona si ghivece Euro3plast cu iluminare. Aceste tip de ghivece au iluminare incorporata si consum redus de energie. Opteaza si tu pentru ghivece moderne care se pot utiliza atat la interior cat si la exterior oferind oricarui spatiu un look nou, desavarsit. Puteti opta pentru ghivece albe sau colorate care vor straluci la propriu in intuneric.

Un ghiveci bine ales prelungeste durata de viata a plantelor. Astfel, daca te interesezi de nevoile plantelor de ghiveci inca de la achzitie te vei putea bucura de ele timp de ani si ani de zile. Daca le vei oferi conditiile necesare expuse mai sus (lumina, apa, sol, ingrasamant) ele se vor adapta perfect mediului si te vor “sluji” timp indelungat.

Evita sa lasi plantele in ghiveciul impreuna cu care le-ai achizionat din magazin. Acesta nu este potrivit pentru planta ta. Schimba repede cu unul potrivit, ofera-i solul de care are nevoie si aseaza planta in apropierea unor ferestre. Majoritatea plantelor au nevoie de soare altfel vor muri. Multi sunt cei care opteaza sa le aseze in colturile camerelor insa, aceste locuri sunt, de obicei, slab iluminate. Chiar daca primesc lumina artificiala ele nu se vor dezvolta asa cum trebuie si nu vor rezista mult in timp.

Acelasi lucru este valabil si cand vine vorba de udarea plantelor. Daca detineti mai multe soiuri de plante trebuie sa stiti ca fiecare trebuie udata dupa propriile nevoi. Nu se uda toate plantele in aceeasi zi din saptamana. Plante utilizate de obicei in ghivece, precum trandafirii, orhideele, cactusii, bonsaii, s.a.m.d, functioneaza diferit. Unele au radacini care inmagazineaza o cantitate importanta de apa. Ele vor da semne evidente cand vor avea din nou nevoie de udare. La orhidee poti urmari culoarea radacinor in timp ce la cactusi vei verifica solul in care sunt inradacinati. Acesta va trebui udat imediat ce se usuca. Nu acelasi lucru se poate spunde despre bonsai, micii copacei care pot fi modelati prin taiere. Acestia au nevoie de foarte multa apa, majoritatea speciilor avand nevoie de o scufundae zilnica. De asemenea, frunzele lor se vor pulveriza cu apa de mai multe ori pe zi. Asadar, fiecare planta are nevoi diferite iar tu esti obligat sa le cunosti pentru a avea grija de “prietenii tai” asa cum se cuvine.

In concluzie, ne dorim ca florile de apartament sau cele depozitate pe balcon sau terasa sa se dezvolte si sa arate perfect. Am descoperit ca un rol esential in aspectul final il are si ghiveciul ales. Dimensiunea, forma si aspectul ghiveciului in care plantati florile influenteaza design-ul locului de depozitare si, lucru care trebuie si mai bine inteles, cresterea efectiva a plantelor.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.