Visați la o grădină frumoasă, cu plante frumoase, sănătoase și într-un număr cât mai mare? Atunci trebuie să cunoașteți îndeaproape cât de importantă este activitatea fertilizare a solului. Asigurarea că plantele tale au la dispoziție necesarul de nutrimente pentru a crește sănătos vine din tratarea acestora cu îngrășământ.

Dacă sunteți încă în faza incipientă a artei grădinăritului este logic să nu cunoașteți încă ce tip de îngrășământ să alegeți pentru diversele specii de plante pe care vă doriți a le cultiva. Din fericire există tot mai multe site-uri sau forum-uri de unde vă puteți informa cu ușurință. Astfel veți afla ce îngrășământ trebuie să utilizați, în ce perioadă să-l aplicați dar și ce cantități aveți nevoie pentru plante. Dacă tot nu sunteți sigur, puteți alege un îngrășământ universal, pe care îl puteți folosi pentru mai multe tipuri de plante. Îngrășământul poate fi utilizat atât la plantele de interior cât și la cele de exterior, așadar nu doar plantele de grădină trebuie să fie tratate.

Trebuie să știi că plantele comunică foarte bine cu omul. Ele singure îți vot transmite mesaje pentru a te anunța când au nevoie de fertilizare. De exemplu, vei putea observa că frunzele arborilor plantați se îngălbenesc și cad sau că plantele se ofilesc, nu cresc îndeajuns sau nu înfloresc. Acestea sunt semne că este momentul să interveniți cu îngrășământ. Înainte de a purcede în operațiunea de fertilizare trebuie să studiați calendarul de activitate vegetală al plantei în cauză deoarece unele plante pot fi active pe tot parcursul anului, în timp ce altele doar o anumită perioadă.

Îngrășământul oferă plantelor nutrienții de care au nevoie pentru a crește sănătos dar tratamentul nu semnifică faptul că planta va fi perfectă din toate punctele de vedere. După cum știm, o plantă are nevoie de apă, lumină și un sol propice. Avem plante precum coniferele care preferă un sol acid, sau citricele care iubesc un strat bogat în fier. Dacă le plantați în alte tipuri de sol și le tratați cu îngrăsământ nu vor crește la adevăratul lor potențial.

Aplicarea se face în funcție de indicațiile de pe ambalaj. Oricum, dacă nu sunteți sigur, este mai bine să  puneți îngrășământ mai puțin și mai des decât să aplicați mult și la perioade mari de timp. Cantitatea mică nu va periclita planta iar tu vei avea timp să observi cum reacționează la îngrășământ.

Ați auzit deja că unii preferă să trateze plantele cu îngrășământ natural. Se spune că este mai sănătos. Într-adevăr există două tipuri de îngrășământ – natural și chimic. Cel natural este obținut din resturi vegetale compostate sau sunt de origine animală în timp ce tipul de fertilizator chimic este obținut din diverse substanțe în urma a diverse procese chimice și se achiziționează din magazine de specialitate sub formă lichidă, solidă, de pudră sau granule. Acestea din urmă au exact cantitățile potrivite de substanțe fapt care le face să aibă o reacție mult mai rapidă asupra plantelor în comparație cu îngrășămintele naturale.

Totuși, fertilizarea cu îngrășământ natural este ecologică și mai ieftină. De exemplu, în cazul legumelor pe care le consumăm este recomandat să utilizăm fertilizatori naturali. Ei vor asigura solului grădinii tale substanțe precum azotul, fosforul, potasiul, calciul, magneziul, fierul dar și alți nutrienți. Singurul dezavantaj este acela că nu vom știi exact cât din fiecare substanță ajunge la rădăcina plantei, lucru mult mai bine controlat prin utilizarea îngrășămintelor chimice.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.