Liliacul, denumit si Syringa vulgaris, este o planta care face parte din familia oleaceelor si infloreste de obicei primavara. Exista insa soiuri care pot inflori de mai multe ori pe an. De asemenea, liliacul japonez are flori tot timpul anului.

Liliacul, arbuștul gradinii tale

Il puteti achizitiona ca puiet dar trebuie sa va asteptati ca inaltimea lui sa explodeze de-a lungul anilor. Acest arbust poate ajunge si pana la o inaltime de 7 metri, bucurandu-te cu o sumedenie de frunze ovale si cu flori superbe cu miros placut, grupate in penicule. Cea mai cunoscuta nuanta a florilor este, bineinteles liliachiu, cel care ii si da denumirea romaneasca. De obiecei, liliacul creste in salbaticie, in tufisuri, dar il veti gasi destul de des si cultivat ca arbust ornamental.

Liliacul este foarte popular si in tara noastra deoarece nu necesita o ingrijire atenta bucurandu-ne in schimb cu o priveliste de vis si cu un parfum delicat, persistent. Datorita mirosului sau imbatator a ajuns sa fie utilizat si pentru producerea de parfumuri si cosmetice.

Multi spun ca mirosul sau aparte trezeste amintiri de mult uitate. Poate ca acest lucru deriva din longevitatea acestui arbust. Liliacul este des utilizat ca floare de nunta tocmai pentru ca are o viata lunga, asa cum se doreste a fi si casnicia.

Liliacul inflorit

Liliacul nu este un arbust pretentios. In perioada infloririi trebuie efectuate lucrari de taiere care ii prelungesc viata si ii construiec aspectul. Nu trebuie sa va asteptati la o inflorire generoasa inca din primul an al plantarii, dar mai apoi, cum nu necesita conditii speciale, ci doar suficienta apa in anotimpul cald si un loc cu mult soare, el va produce o puzderie de flori. Plantele tinere vor primi ajutor in eliminarea florilor ofilite si uscate pentru a produce alti boboci. Totusi, odata ce liliacul este matur, nu va mai fi nevoie sa eliminam florile uscate, acestea nemaiafectand capacitatea arbustului de a produce boboci. Este si momentul din care taierea va fi necesara pentru mentinerea aspectului plantei. Taierile anuale ii vor mentine sanatatea, forma si inaltimea. Cum liliacul se desfasoara, dupa cum am spus, pe verticala, pana la inaltimi mari, florile ar ajunge prea sus pentru a mai putea fi mirosite. De asemenea, nu ati mai putea taia cateva flori cu care sa va improspatati casa. Asadar, udatul si taiatul vor fi singurele activitati pe care le veti intreprinde.

liliacul are proprietati medicinale

Liliacul produce unele dintre cele mai frumoase flori de primavara insa daca veti alege soiuri precum Josee (Reblooming Lilac) sau Bloomerang va veti bucura de mai multe infloriri pe parcursul anului. Exista peste 1000 de soiuri de arbusti de liliac care va pot uimi cu parfumul minunat al florilor. Trebuie sa stiti ca liliacul se inmulteste foarte usor. Acest lucru este demonstrat si de padurea de liliac formata natural in tara noastra la marginea orasului Baia de Arama, singura de acest fel din Europa. Tu, la randul tau, te poti bucura de frumusetea lor aparte! Ia-ti cateva soiuri de liliac din pagina noastra de arbusti decorativi prin flori.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.