Ne apropiem cu repeziciune de momentul în care vom începe acele inevitabile lucrări de toamnă care ne vor ajuta să înfrumusețăm grădina. Cel de-al treilea anotimp al anului, toamna, este momentul cand natura se pregateste pentru a intra in hibernare. Aceasta perioada poate fi una foarte importanta pentru gradina dumneavoastra, lucrarile de sezon, mai ales cele de intretinere fiind un pas delicat care trebuie facut cu seriozitate.

Acesta este momentul cand copacii si arbustii ingalbenesc. Acum trebuie sa fim atenti la tulpinile care se indoiesc catre pamant, semn ca este vremea sa fie taiati. Motivul pentru aceasta interventie este acela ca plantele isi trag seva inapoi in radacini, ei putand putrezi daca nu sunt ajutati.

De asemenea, pentru ca stim ca se aproprie vremea rece, putem lua masuri speciale de protectie a plantelor mai putin rezistente la frig. Acestea vor fi acoperite cu o folie anti inghet sau le puteti muta intr-o sera.

Activitatea de transplantare

Toamna se dovedeste intotdeauna un moment propice pentru activitatea de transplantare, intrucat solul are suficienta umiditate, datorita ploilor frecvente. Pamantul isi mentine caldura in continuare, astfel incat plantele vor reusi sa se obisnuiasca cu noua lor pozitie si vor dezvolta radacini noi.

Daca doriti sa dați o noua față gradinii trebuie sa stiti ca toamna puteţi planta noi plante fără nicio grijă. Aceasta se dovedește a fi ultima şansă înainte de sosirea anotimpului rece pentru a aduce un strop de culoare în grădină. Pentru trandafiri, de pildă, toamna, înainte de primul îngheţ la nivelul solului, este momentul ideal de plantare. Și murul fara ghimpi este o planta perena care va va darui fructe in fiecare an. Acesta se poate planta toamna, in perioada cuprinsa intre sarsitul lunii octombrie si inceputul lui noiembrie, dar si primavara in lunile martie – aprilie. Totodata, luna octombrie este luna ideala pentru plantarea copacilori, arbustilor si a gardurilor vii.

Asadar, odata cu ingalbenirea gradinii veti purcede la operatiunea de curatare. Veti elimina uscaturile, plantele care s-au trecut si le inlocuiti cu plante de sezon, rezistente la frig.

Gradina va emana frumusete si eleganta odata ce crizantemele, tufanelele, panselutele, anemonele sau crinii de toamna isi vor revarsa culorile printre verdele etern al coniferelor.

Adunarea de seminte si bulbi

O alta activitate importanta este de a aduna seminte si bulbi de la plantele pe care le aveti in acest moment in gradina. Semintele sau bulbii scosi din pamant si tratati cu substante antifungice, sunt elemente care pot fi replantate in primavara ajutand renasterea gradinii gratie miracolului naturii.

Plantele scoase vor fi inlocuite cu bulbii de primavara pe care ii plantam pentru a obtine lalele, zambile sau narcise.

Plantarea bulbilor

Bulbii pot fi plantaţi cu succes şi toamna. Acest lucru face florile lor să germineze din pământ la momentul potrivit în primăvară. Este important ca bulbii sa fie plantaţi la o adâncime de 2-3 ori mai mare decât înălţimea lor.

Protejarea plantelor la ghiveci

In perioada rece plantele care se dezvolta in jardiniere sau ghivece trebuie adapostite. Indicatia noastra ar fi mutarea lor intr-un loc calduros care sa le ofere o atmosfera placuta pe perioada celor doua sezoane mai reci. In cazul in care ghivecele sau jaridinierele sunt prea mari si nu pot fi mutate la adapost ele vor fi protejate cu mai multe straturi de paturi vechi, rogojini sau saci din iuta. Plantele pe care le gazduiesc se acopera cu materiale de protectie ce vor fi achizitionate din comert sau, in ultima instanta, cu glugi de paie sau cetina de brad.

Gazonul

Perioada septembrie – octombrie este una prielnica plantarii de gazon mai ales daca vremea nu este foarte rece. Daca iarna intarzie se va efectua si prima tundere a gazonului. Daca deja aveti gazon plantat in gradina este bine sa-l ingrijiti foarte bine inainte de sosirea frigului.Vom îndepărta periodic frunzele de pe gazon deoarece acestea îl vor priva de lumină şi vor încuraja formarea de pete uscate, dar şi creşterea muşchiului. Ca si in cazul gazonului nou plantat este indicat sa tundeţi gazonul pentru ultima dată la începutul ultimei luni de toamna, noiembrie. Exista de asemenea un secret pe care trebuie sa-l luati in seama la aceasta ultima costmetizarea. Trebuie sa lasati lungimea firului de iarba peste 5 cm, întrucât iarba mai lungă va utiliza mai eficient o cantitate mai mică de lumină. Acest lucru va împiedica apariția buruienilor şi a muşchiului.

Intretinerea atenta a gazonului are rolul de a evita suprasaturarea acestuia cu apa si compactarea pe perioada iernii. El necesita o aerisire realizata facil prin greblarea frunzelor si repararea bucatilor de pamant cu gazon degradat.

Pentru un tratament complet recomandăm utilizarea unui fertilizator de toamnă. Aceștia un conţinut scăzut de azot şi un nivel mai mare de potasiu, fapt care conferă putere ierbii şi îi creşte rezistenţa la îngheţ. Fertilizatorii de gazon tradiţionali nu trebuie utilizaţi toamna, deoarece conţin mult azot şi determină gazonul să crească mai repede, făcându-l mai sensibil la îngheţ.

Gardul viu

Gardul viu trebuie tuns toamna pentru o ultima data in acel an. Astfel se previne putrezirea acestuia în cazul acumulării de umezeală. Ca si in cazul gazonului, trebuie să îndepărtaţi frunzele de copac aşezate pe gardul viu, pentru ca acesta să beneficieze de suficient aer proaspăt lucru care împiedică putrezirea.

Lucrări de toamnă în privința legumelor

Se stie deja ca toamna reprezinta sezonul in care se culeg majoritatea legumelor. Totusi acest sezon este propiece si infiintarii unor culturi noi. Acum, puteti semana morcovi cu perioada scurta de vegetatie (50 – 60 zile), salata, spanac, loboda sauceapa verde. Tot acum este indicat sa semanati bulbii de ceapa si de usturoi pentru a va putea bucura de recolta anul care urmeaza.

Daca decideti insa sa nu mai infiintati nici un strat cu legume pana anul urmator este indicat sa pregatiti terenul. Mai intati se evacueaza resturile si se administreaza ingrasaminte organice precum gunoi de grajd sau ingrasaminte verzi provenite de la resturile vegetale din cultura, dar numai daca acestea sunt libere de boli si daunatori. Ingrasamintele se introduc apoi in sol prin sapa.

Lucrări de toamnă la pomi si arbusti fructiferi si la vita de vie

Ca si in cazul șegumelor dupa ce se culeg roadele din pomii si arbustii fructiferi sau vita de vie se trece la adunarea resturilor. Acestea cuprind frunzele uscate si fructele stricate, incluzandu-le si pe cele cazute pe sol dar si ramurile uscate. Resturile sunt  eliminate din gradina altfel vor fi sursa de daunatori pentru anul care urmeaza. Pomii vor fi sapati si li se vor administra ingrasaminte organice. Spre sfarsitul toamnei, se poate aplica pomilor un tratament pe baza de ulei mineral pentru a distruge daunatorii ce hiberneaza in scoarta pomilor dar si ouale acestora.

Truc

Este recomandata imbracarea trunchiului merilor cu benzi de lipici special (poate fi achizitionat din magazinele cu produse de gradinarit) create specific pentru a prinde omizile, cele care sunt responsabile pentru distrugerea frunzelor in primavara.

Tot in acest sezon se vor face plantari de de pomi si arbusti fructiferi. Pasul initial este de a procura pamant de calitate care vor ajuta pomii sa produca fructele delicioase la care ravniti. Daca stiti ca zona in care va aflati este una in care termperaturile scad drastic este recomandat sa protejati tulpinile cu coceni de porumb, cu paie ori cu resturi vegetale iar pomii vor fi ancorati impotriva vanturilor si viscolului puternic. In cazul citricelor, specii extrem de sensibile la temperaturi scazute, se va alege solotia mutarii lor in interior.

In cazul butucilor de vita de vie de forma joasa, acestia se musuroiesc pe timpul iernii. Vita tanara trebuie protejata prin musuroire obligatoriu indiferent de forma de conducere.

Alte lucrări de toamnă

Aceasta este cea mai buna perioada in care puteti strange resturi vegetale din care puteti realiza un excelent compost. Acesta se refoloseste ca fertilizant pentru sol fiind imprastiat prin toata gradina. Tot acum se pregatesc recipientii pentru colectarea apei de ploaie, nu inainte de a verifica burlanele. Acestea trebuie sa nu fie infundate de frunze sau alte resturi pentru a facilita accesul apei în recipientii pomeniti mai sus. Pe de alta parte, daca solul este uscat, va indicam sa udati foarte bine gradina inainte ca pamantul sa inghete.

Toate uneltele pe care le-ati utilizat la treburile din gradina vor fi curatate si reparate pentru a fi gata de munca in sezonul urmator.

https://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2017/08/Curatenie-1024x683.jpghttps://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2017/08/Curatenie-150x150.jpgEugeniaAmenajari gradinicuratenie gradina,ingrijire gradina,lucrari de toamna,plantareNe apropiem cu repeziciune de momentul în care vom începe acele inevitabile lucrări de toamnă care ne vor ajuta să înfrumusețăm grădina. Cel de-al treilea anotimp al anului, toamna, este momentul cand natura se pregateste pentru a intra in hibernare. Aceasta perioada poate fi una foarte importanta pentru gradina...Magazin online de plante și ghivece