Ca în fiecare an, în luna ianuarie iarna își intră în drepturi și își așterne plapuma albă peste tot, inclusiv peste grădina noastră dragă. Mulți ar crede că în această perioadă treburile de grădinar sunt inexistente. Nimic mai fals! Grădina noastră are nevoie de îngrijire atentă chiar și arunci când este complet acoperită de zăpadă. Dacă îndeplinim câteva sarcini cu atenție ne vom putea bucura de o grădină spectaculoasă odată cu plecarea frigului și topirea zăpezii.

Protejați crengile copacilor din grădină de greutatea zăpezii

Indiferent că avem arbori de dimensiuni mai mari sau doar câțiva arbuști care ne impodobesc grădina, aceștia trebuie scuturați pentru că zăpada densă are o greutate care le poate dăuna. Arbuștii și arborii vor fi deformați sub greutatea mare lucru care va fi vizibil odată cu venirea primăverii. Dacă trăim cu impresia că zăpada se va topi repede, ne înșelăm amarnic. De cele mai multe ori, după ninsoare, vremea se încălzește puțin, și vă dă senzația că ar putea topi neaua, lucru care vă impiedică să mai efectuați scuturarea copacilor. Totuși, în majoritatea cazurilor zăpada care a început să se topească este surprinsă de înghețul nopților de iarnă și se transformă într-un strat de gheață care este mai periculos pentru copaci. Dacă mai urmează și alte ninsori atunci greutatea pe care crengile o vor suporta va crește foarte mult, lucru care va duce inevitabil la ruperea acestora. Un grădinar adevărat va lua măsuri rapide și va înlătura rapid zăpada căzută pe arbori prin scuturare directă sau cu ajutorul unei mături. Nu mai vorbim că activitatea zilnică vă va ține în priză, lucru evident excelent pentru sănătatea dumneavoastră. Dacă tot sunteți afară, este bine să vă ocupați și de zăpada seră sau alte zone acoperite. Un strat subțire se îndepărtează mai rapid.

Ai grijă de florile din interior și plantează altele în ghivece

După efortul îndepărtării zăpezii aveți nevoie de o pauză la căldură. Cu siguranță ați mutat mare parte din flori la interior pentru a le feri de frig. Pe lângă îngrijirea lor atentă, ar fi recomandat să mai plantați și altele pentru a fi pregătiți să le mutați în exterior atunci când vremea vă va permite. Dacă alegi să plantezi florile preferate în ghivece acestea vor profita de căldura de la interior și vor înflori fără efort. Astfel veți avea în grădină flori deja înflorite odată cu venirea primăverii. Nimic nu se compară cu frumusețea florilor încă de la primele raze ale primăverii.

Scapă de buruieni dacă nu a nins încă

Dacă încă nu ai zăpadă peste grădina ta și nu ți-ai terminat lucrările de toamnă, precum îndepărtarea buruienilor, este momentul să te apuci de treabă. Temperaturile acceptabile din zona ta pot ajuta la înmulțirea buruienilor. Acestea trebuie îndepărtate periodic, așa reușind să le elimini aproape în totalitate, iar la venirea primăverii grădina va fi curată ca lacrima.

Îngrijește-ți plantele cu produse specifice

Iarna este sezonul în care plantele întră în repaos vegetativ. Asta nu înseamnă că în această perioadă ele nu pot fi atacate de dăunători. Pentru a le feri de aceștia sau de alte boli, grădinarii iscusiți le aplică tratamente fitosanitare. Aceste tratamente pe bază de var, sulf, ulei sau cupru se vor aplica în ziele fără umiditate crescută și când solul nu este înghețat.

Dacă la începutul iernii ai vopsit trunchiurile copacilor cu benzi de grăsime care previn urcarea insectelor femele pentru a-și depune ouăle, acum trebuie să le verifici și să te asiguri că nu au diverse depuneri care să ajute dăunătorii să le depășească.

Îngrijește atent gazonul

Gazonul este un element sensibil iarna. Dacă nu a nins încă, el trebuie tratat cu atenția cuvenită. Îl veți tunde periodic dar setați lamele mașinii de tuns la un nivel de tăiere mai înalt pentru a-l păstra des și sănătos. Dacă deja temperaturile sunt sub limita înghețului evitați să-l mai călcați altfel vremea potrivnică îl va face să se deterioreze rapid iar odată cu încălzirea din martie el nu va mai crește. Înțepați, de asemenea, gazonul cu o furcă pentru a îmbunătăți drenajul și aerisirea.

Aveți grijă de unelte

Un grădinar priceput își îngrijește cu atenție uneltele care îl ajută în activitatea sa. Spălați toate uneltele de gradină, apoi lustruiți-le cu ulei pe părtile de lemn și metal. Astfel vom reuși să prevenim ruginirea. Acum este și momentul propice să efectuați o revizie și o ascuțire a foarfecelor, cazmalelor, târnăcoapelor, gleblelor, roabei și a mașinii de tuns iarba. Iarna acestea sunt mai puțin utilizate. Astfel ne asigurăm că avem totul în regulă odată cu începerea sezonului cald. Tot acum puteți repara gardurile și întreține containerele pentru apă.

Plănuiți din timp care sunt lucrările următoare

Tot acum, la început de an, vă puteți planifica grădina și așezarea ei pentru anul viitor. Poate doriți mai mulți pomi fructiferi sau să măriți grădina de legume. Gandiți-vă atent la achiziția semințelor pentru acest an.

https://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2019/01/Gradina-iarna.jpghttps://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2019/01/Gradina-iarna-150x150.jpgIleanaAmenajari gradinigradinarit iarna,ingrijire gradinaCa în fiecare an, în luna ianuarie iarna își intră în drepturi și își așterne plapuma albă peste tot, inclusiv peste grădina noastră dragă. Mulți ar crede că în această perioadă treburile de grădinar sunt inexistente. Nimic mai fals! Grădina noastră are nevoie de îngrijire atentă chiar și arunci când este complet acoperită...Magazin online de plante și ghivece