Despre măslini, cunoscuți și ca „arborii veșnic roditori” se știe că provin din Siria și zonele de litoral din Turcia, fiind, de asemenea, foarte răspândiți și în Grecia. Arborii de măslin au o longevitate extraordinară, datorită unei incredibile puteri de regenerare pe care  aceștia o arată. Mai știm despre măslin că este un arbore cu apariție biblică, fapt pentru care ramurile lui sunt considerate simbol al păcii.

Măslinul se remarcă prin foliajul gri-verde, trunchiul fin și ramurile noduroase, care devin încâlcite la maturitate. El are flori albe sau aproape albe, în funcție de specie. Acestea apar vara și sunt așezate în grupuri. Fructele sunt inițial verzi după care se înnegresc și cad spre sfârșitul toamnei și iarna. Fiecare fruct are câte un sâmbure tare.

Măslinele au în general nevoie de mai mult de jumătate de an pentru a se dezvolta complet. Cu toate acestea, cele utilizate pentru consum se pot recolta mai devreme, imediat ce s-au întărit. Cele din care se face uleiul sunt se culeg la începutul iernii, când conținutul lor uleios are un procent mai mare.

Există în jur de 20 de specii de măslini. Una dintre cele mai cunoscute specii este Olea Europaea, măslinul european. Majoriatea speciilor de măslini au coroane rotunde, întinse, dar există și pomi înalți, cu coroane cilindrice. Frunzele măslinilor se mențin verzi pe întreaga durată a anului. Arborii preferă climate cu ierni blânde și veri călduroase, dezvoltându-se excelent, mai ales în zona litoralului.

Măslinii sunt recunoscuți pentru numărul mare de fructe. Acest lucru duce la atârnarea ramurilor, dacă măslinii nu sunt tăiați anual. O altă soluție, pentru acest caz, o poate constitui reducerea numărului de flori. Acest proces se poate face și cu ajutorul unor substanțe chimice.

Trebuie să știți că măslinele verzi nu diferă în fapt de cele negre. Diferența dintre ele constă in faptul ca cele verzi sunt culese înainte de coacere, iar cele negre sunt maturate in copac. Astfel, se explica textura mai moale si gustul mai putin amar al maslinelor negre. Măslinele sunt preparate prin mai multe procese. Este vorba despre inmuierea in ulei, apa, saramura sau despre ambalarea in sare. Maslinele pot fi consumate crude sau pot fi gatite in foarte multe forme.

Îngrijirea și cultivarea măslinului

În România nu există un climat apropiat zonei de origine a măslinului. Totuşi, dacă vă gândiți să plantați și să îngrijiți un măslin trebuie să știți că acesta iubește lumina soarelui. El se dezvolte foarte bine dacă va crește în pamant bogat, dar, datorită capacităților sale, se adaptează și la alt tip de sol, chiar și unul pietros, cu putine substanțe nutritive. Spre deosebire de alte plante, măslinului nu-i place ca rădăcinile să-i fie tot timpul în apă. Umiditatea excesivă le provoacă boli și afecțiuni fiziologice. Este un pom care nu necesită atenție sporită, el reușind să dea roade și dacă este neglijat.

Cultivarea de măslini în ghivece

Măslinii s-au dovedit excelenți arbuști de interior. Un măslin este crescut în casă nu doar pentru proprietăţile terapeutice ale fructelor sale, ci şi pentru frumuseţea sa aparte. Măslinii cresc foarte bine in ghivece mai ales când pe fundul acestora se așează pietre sau bucăți de teracotă, pentru a ajuta apa sa se scurgă rapid. Vara se udă de două ori pe săptămână, pe când iarna, doar o dată.

maslini in ghivece

Datorită faptului că nu este un arbușt foarte pretențios, el se va dezvolta rapid, mai ales dacă este plantat într-un pământ bogat, de bună calitate. În cazul unor recolte prea bogate se recomnadă să reduceți numărul fructelor din pom. Se înlătură din fructe până vor rămâne doar 2-3 măsline pe fiecare ramură mică. Pentru a crește într-un mod armonios, poți folosi un fertilizator bogat in azot.

Înmulțirea măslinilor

Trebuie precizat că măslinul se înmulţeşte pe cale vegetativă. Procesul este ănceput prin înrădăcinarea unor butaşi mai mari, care pe timpul anotimpului rece se acoperă cu pământ şi frunziş. Vara, când vor ieşi la suprafaţă, acești butași se vor tăia. Totuși, este de precizat că va dura aproximativ patru ani până se vor dezvolta. Măslinii se pot înmulţi şi prin seminţe, însă, în acest caz,  procesul de creştere se dovedește a fi unul foarte lent.

Beneficii aduse de măslini

Poate cel mai utilizat produs pe care îl obținem din măslini este uleiul de măsline. Fructele conțin în jur de 15-25% de ulei. Acest ulei este folosit în gastronomie dar si la prepararea medicamentelor si produselor cosmetice. Grăsimile pe care le conțin măslinele reduc riscul declanșării unor boli precum diabetul, ateroscleroza, cancerul de colon sau astmul bronșic.

Mâncărurile preparate în ulei de măsline sunt foarte sănătoase datorită acizilor grasi nesaturați pe care acesta îi conține. Aceștia reduc nivelul de colesterol din sange și ajută la producerea a mai putine depuneri pe pereții vaselor de sange. Uleiul este bogat in vitamine, antioxidanti si nutrienti, face bine inimii, ficatului, tractului gastro-intestinal dar si muschilor. De asemenea, un ulei de măsline calitativ poate inlocui orice lotiune sau crema de corp. El va da pielii elasticitate fiind un produs excelent pentru pielea uscata si crapata.

Uleiul de măsline este folosit ca exfoliant, produs de curăţare sau cremă hidratantă. Totodată, acesta poate fi aplicat pe păr pentru strălucire, volum, pentru prevenirea mătreţii şi căderea părului.

Uleiul de măsline, datorită conţinutului bogat de vitamina E şi provitamina A, protejează pielea de razele dăunatoare ale soarelui şi arsuri și contribuie la dezvoltarea oaselor la copii şi adolescenti. Specialiștii au asemănat compoziția uleiului de măsline cu cea a laptelui matern, lucru care îl face un preparat atractiv pentru dezvoltarea sistemului nervos central la nou-nascuti si copii. Totodată, prin elementele antioxidante protejează organismul impotriva cancerului.

 

https://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2017/09/Maslini-1024x683.jpghttps://www.citygarden.ro/wp-content/uploads/2017/09/Maslini-150x150.jpgEugeniaArbustimaslini,ulei de maslineDespre măslini, cunoscuți și ca 'arborii veșnic roditori' se știe că provin din Siria și zonele de litoral din Turcia, fiind, de asemenea, foarte răspândiți și în Grecia. Arborii de măslin au o longevitate extraordinară, datorită unei incredibile puteri de regenerare pe care  aceștia o arată. Mai știm despre...Magazin online de plante și ghivece