Despre fertilizarea gazonului

Vremea buna ne permite sa iesim mai mult in natura si sa ne bucuram pe deplin de iarba verde. Pentru cei mai norocosi, care au gazon chiar in propria curte, un covor verde si bogat de iarba care sa gadile talpile goale este tot ce si-ar putea dori. Gazonul perfect nu se obtine insa fara munca si dedicare. Pe langa udat si tuns iarba are nevoie si de fertilizator potrivit care sa ajute la o crestere sanatoasa.

Primul pas va fi acela de a alege ingrasamantul potrivit. Pentru a nu gresi trebuie sa urmam cateva reguli de baza. Atunci cand mergem in magazinele de specialitate trebuie sa verificam cu atentie valorile inscrise pe ambalajul fertilizantului. Valorile indica procentajul de azot, fosfat si potasiu prezent in ingrasamant pe langa alt material de umplutura care asigura o distribuire uniforma. Cele trei substante constituie principalii nutrienti pentru o dezvoltare optima a gazonului. De exemplu, puteti gasi pe amabalaj indicatia 20-5-10 (20% – azot, 5% – fosfat, 10% – potasiu) care ne indica exact continutul nutrientilor de care avem nevoie pentru fertilizarea gazonului.

Fertilizare gazon

Alte criterii importante care ne vor ajuta in selectarea fertilizatorului potrivit sunt cele legate de identificarea tipurilor de iarba care alcatuiesc gazonul si testarea solului suport. De obicei gazonul nostru este un mix de specii, fiecare avand necesitati diferite. Cel mai bine, pentru a evita greseli, este sa apelam la un specialist. Acesta va identifica tipurile de iarba din gradina dumneavoastra si va va spune exact care sunt necesitatile acestora. In ceea ce priveste solul, si acesta are rolul sau foarte important. De aceea trebuie sa-i determinam pH-ul pentru a determina daca este alcalin sau acid. Aceasta caracteristica influenteaza mai mult decat credeti modul in care tipurile de iarba vor utiliza nutrientii prezenti in ingrasamant. Un sol care ajuta la asimiliarea rapida a a azotului, fosfatilor si a potasiului are un pH de o valoare neutra situat intre 6.0 si 7.0.

Ingrasamant gazon

Dupa ce ati depasit acesti pasi va veti indrepta atentia catre cantitatea pe care o necesitati. Ingrasamnatul pentru gazon se poate cumpara in cantitati mari (la saci) pentru zone intinse de iarba sau mai mici (la pungi) pentru cei a caror suprafata de iarba este redusa. Este important sa stiti suprafetele aproximative ale proprietatii pentru ca fiecare ambalaj va va arata cati metri patrati de iarba pot fi fertilizati.

Aplicare ingrasamant gazon

Aplicarea fertilizatorului se face in general primavara si toamna. Dupa ce ati ales tipul de ingrasamant (lichid sau granulat) veti incepe operatiunea cu ajutorul unor instrumente speciale. Pentru cel lichid veti avea nevoie de un rezervor din care veti pompa uniform suprafele, iar pentru cel granulat exista la sectorul scule de gradina masinarii in care veti depozita usor granulele. Acestea vor fi eliberate uniform odata ce masina va fi impinsa peste suprafata de iarba. Puteti alege si varianta manuala, protejati cu manusi, dar nu puteti fi siguri ca veti raspandi ingrasamantul uniform. Ingrasamantul lichid are avantajul de a avea o actiune rapida si de scurta durata dar trebuie reaplicat la 15-20 de zile. Ingrasamantul granulat poate fi cu eliberare rapida sau cu eliberare controlata. In cazul celui cu eliberare controlata nu mai este nevoie de reaplicari.

Ingrasamant lichid gazon

Pentru ca fertilizatorul sa lucreze la capacitate maxima vom avea grija ca inaintea aplicarii sa udam bine gazonul. Apoi, cand s-a uscat vom efectua lucrarea de fertilizare dupa care vom uda din nou cu o cantitate mai mica de apa care sa ajute nutrientii sa patrunda in sol.

Substantele nutritive sunt asimilate de iarba iar acest lucru va creste cu siguranta calitatea gazonului. Nu va asteptati insa sa obtineti cele mai bune rezultate daca nu urmati pasii de mai sus. Alegerea fertilizatorului potrivit va face o mare diferenta. Daca, de exemplu, veti folosi ingrasaminte pentru alt gen de plante, care, de obicei, contin mai mult fosfor, iarba se va indesii dar veti avea neplaceri cauzate de aparitia buruienilor.

Ingrasamant granulat pe gazon

Ingrasamintele potrivite aplicate ca la carte nu numai ca vor provoca o crestere uniforma pe toata suprafata dar vor reduce si riscul ca iarba sa se arda in perioadele mai secetoase. Fertilizarea gazonului este un pas esential pentru a obtine un gazon de vis. Urmeaza sfaturile noastre sii ingrijeste-ti peluza cu cele mai bune produse direct de pe CityGarden.ro!

Sursa foto – Shutterstock

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.