Plantarea
Se sapă o groapă de cca. 50 cm şi fărâmiţaţi bine pământul. Ca şi prim strat se pune îngrăşământul organic care este acoperit cu pământ, pentru a nu veni în contact direct cu rădăcinile plantei. In cazul grupurilor, când alegeţi distanţa de plantare trebuie să ţineţi cont de dimensiunile la care plantele pot ajunge la maturitate; plantarea la distanţe prea mari aduce un minus amenajării, pe când plantarea prea deasă împiedică dezvoltarea plantei pe deplin. Este indicat să asigurăm pentru fiecare plantă o distanţă corelată cu diametrul mediu, precizat pentru fiecare specie în parte.
Arbuşti cu balot de pământ
Se aşează în groapă, se desface materialul exterior care protejează balotul – poate fi lăsat pe fundul gropii dacă este biodegradabil. Se acoperă cu pământ, având grijă să nu se împrăştie bulgărele din jurul rădăcinilor.
Arbuşti în recipiente
Dacă consideraţi că planta nu iese din recipient, loviţi uşor în partea inferioară. Puneţi balotul în apă câteva minute, apoi aşezaţi-le în groapă încercând să nu împrăştiaţi pământul de pe ele şi acoperiţi groapa cu pământ. Udaţi din abundenţă, mai ales în perioadele calde şi secetoase.
Arbuşti cu rădăcini nude
Stimulaţi reactivarea sistemului radicular prin fasonarea (tăierea terminaţiilor) şi imersarea apoi în apă pentru câteva minute. Planta se introduce în groapă astfel încât după plantare coletul să rămână la nivelul solului. Se acoperă cu pământ afânat, care se distribuie uniform printre rădăcini. Tasaţi uşor, şi formaţi in jurul tulpinii o cavitate mică, care va servi la reţinerea apei. Udaţi din abundenţă.
Plantarea arbuştilor cu balot
- Săpaţi groapa
- Se pune un strat de îngrăşământ organic, care apoi se acoperă cu pământ pentru a se evita contactul direct cu rădăcinile
- Balotul se introduce în groapă, unde se desface materialul de protecţie
- Materialul de protecţie al balotului se aşează în groapă
- Se umple groapa cu pământ afânat
- Tasaţi uşor cu piciorul
- Udaţi din abundenţă
Plantarea arbuştilor crescuţi în recipiente
- Introduceţi rădăcinile în apă câteva minute
- Puneţi îngrăşământul organic pe fundul gropii şi acoperiţi cu pământ pentru a evita contactul direct cu rădăcinile
- Scoateţi planta din recipient
- Aşezaţi arbustul în groapă astfel încât coletul să fie la nivelul solului
- Acoperiţi cu pământ şi tasaţi cu piciorul
- Udaţi din abundenţă
Plante cu balot protejat
Balotul, alcătuit dintr-un amestec compact de turbă şi pământ, este învelit cu plasă biodegradabilă. La plantare ajunge să îndepărtaţi sacul de plastic de protecţie şi să efectuaţi operaţiile indicate pentru trandafiri cu balot de la pagina 206 şi udaţi din abundenţă (tasatul, udatul).
Tăieri la plantare
După plantare sunt indicate tăierile severe, scurtând creşterile arbustului până la 20- 30 cm în cazul plantelor cu rădăcini nude (excepţie face Syringa). Dintre arbuştii cu balot şi cei crescuţi în recipiente se taie doar aceia care înfloresc vara şi toamna, şi cei care au foliaj colorat, caduc. Se aplică tăieri severe laCotinus coggygria.
Tăieri de întreţinere
Arbuştii care înfloresc primăvara se tund imediat după înflorire. În cazul speciei Syringa, este suficientă culegerea florilor care, în mod normal se efectuează pentru a obţine buchete înflorite. Arbuştii care înfloresc vara şi toamna se taie la sfârşitul iernii. Unele lucrări se pot efectua şi toamna târziu, când se suprimă ramurile prea viguroase şi lăstarii uscaţi. Şi printre aceştia există specii care necesită tăieri severe: Buddleja, Caryopteris, Ceanothus, Gynerium, Lespedeza, Spiraea “A. Waterer”.
Arbuşti cu foliaj decorative: suportă tunsul în orice perioadă, după funcţionalitatea în amenajare.
Arbuşti cu foliaj persistent: se tund primăvara, după trecerea pericolului îngheţurilor târzii.
Aspectul înainte şi după tăiere
Întreţinere
Majoritatea speciilor de arbuşti sunt foarte rustice şi rezistente la atacul bolilor şi dăunătorilor. Cel mai adesea paraziţii atacă aparatul foliar, caz în care se aplică combaterea fitosanitară, în funcţie de specificul speciei şi intensitatea atacului.