Pentru ca tot ne aflam in anotimpul rece este momentul sa profitam de aceasta perioada si sa ingrijim asa cum se cuvine plantele de interior sau de exterior. Stim cu totii ca in acest sezon plantele isi opresc cresterea iar metabolismul lor scade. Sunt cateva reguli pe care o sa le trecem in revista si pe care trebuie sa le respectam pentru a avea plante frumoase si sanatoase atunci cand vor reveni zilele insorite.

Plantele nu iubesc caldura excesiva!

Iarna este perioada in care plantele sunt private de lumina si trebuie sa suporte caldura artificiala din locuinta lucru care le face mai sensibile. Plantelor le place ca mediul sa fie usor caldut in timp ce oamenii iubesc o caldura mai mare. Un truc de genul asezarii unei farfurii cu apa in camera pentru ca aceasta sa se evapore, va face planta sa nu mai simta aerul uscat datorat supraincalzirii. Vom avea, totodata, grija sa nu asezam plantele in apropierea surselor de caldura.

Plantele se uda mai rar in perioada repausului vegetativ

Pe timpul sezonului rece ritmul de viata al plantelor este mai lent, fapt ce duce la scaderea numarului de udari, pentru a nu le putrezi radacinile. Cea mai simpla metoda pentru a verifica daca o planta are nevoie de apa este aceea de a testa pamantul din ghiveci. Daca solul este uscat, inseamna ca planta are nevoie de apa. Plantelor de interior nu le place apa calcaroasa. Este indicat sa adaugati in apa cateva picaturi de zeama de lamaie sau de otet. Multi dintre noi uda direct cu apa de la robinet desi aceasta este plina de clor. Un truc de luat in seama este acela de a lasa apa cu care urmeaza sa udati florile intr-un vas descoperit timp de cateva zile 2-3 zile. In acest mod clorul se evapora. Aceste mici gesturi au o mare importanta in dezvoltarea ulterioara a plantei.

Atentie la curatarea frunzelor si la fertilizare

Recomandam, de asemenea, sa pulverizam din cand in cand asupra frunzelor un nor de picaturi de apa pentru a se evita deshidratarea. Vom sterge praful de pe frunzele plantelor folosind un tifon ud. In acest mod le vom reda stralucirea le vom permite sa capteze mai bine lumina. Odata cu venirea iernii vom rari cantitatea de ingrasaminte pentru plantele cu flori in timp ce, in cazul  plantelor decorative prin frunze, vom sista definitiv aceasta activitate. Fertilizarile vor fi reluate in februarie.

Plantele iubesc lumina

In aceasta perioada vom muta planta in apropierea ferestrelor pentru ca putina lumina din exterior sa le desfate. Este recomandata rotirea plantelor in fiecare saptamana. In cazul in care asezarea lor pe pervaz sau pe o mobila din apropierea geamurilor nu este posibila, se poate apela la lumina artificiala a unei lampe care sa fie plasata la jumatate de metru de aceasta si care sa scalde planta cu razele ei pentru cateva ore in fiecare zi. Vom fi atenti ca frunzele plantelor sa nu atinga geamurile reci acest lucru putand duce la uscarea acestora. De asemenea, ne vom asigura ca planta nu trage curent.

Nu schimbati solul plantei in sezonul rece!

Nu este indicat sa schimbati pamantul din ghiveciul plantei in aceasta perioada deoarece plantele sunt nevoite sa consume mai multa energie pentru a se adapta noilor conditii si vor fi afectate. Solul trebuie sa fie calitativ si specific fiecarei plante in parte. Un sol bun trebuie sa fie bine afanat si sa permita scurgerea apei. Altfel vom avea ca efect putrezirea radacinii.

Iarna este perioada potrivita pentru cosmetizare

Tot acum este momentul cel mai potrivit sa curatam planta de frunzele ingalbenite sau florile uscate. Daca planta incepe sa infloreasca este recomandat sa nu o deranjam. Nu ii vom mai schimba locul pana la venirea primaverii.

Este recomandat sa avem grija de ranile produse de tunderea ramurilor. Se va folosi o perie cu par tare dupa care vom avea grija sa aplicam un mastic cicatrizant. Prin aplicarea solutiei vom proteja zona de boli si paraziti. Odata afectate de daunatori plantele se pot ofili sau pot infesta alte plante aflate in apropiere. Iata de ce este indicat sa verifici periodic frunzele si tulpina plantelor.

Ingrijirea difera in functie de specie

Nu toate plantele au acelasi ritm de viata pe parcursul iernii. Sunt plante care cresc bine afara atata timp cat se pot bucura de lumina solara, dupa care vor fi mutate in interior, in sere sau camere bine luminate. Printre aceste plante se numara citricele. Alte plante, precum cactusii, prefera sa stea complet pe uscat si la cadura si in spatii puternic luminate.

Aproape toate plantele arata si cresc mai bine cand stau impreuna. Incercati sa grupati plantele care au nevoie de conditii de crestere asemanatoare.

SFAT

Fumul de tigara sau alte mirosuri neplacute pot dauna plantelor de apartament. Recomandam sa aerisiti camera pentru ca acestea sa nu fie afectate. Prin aerisire se evita si producerea mucegaiului.

Trucuri pentru ingrijirea plantelor de exterior

In cazul plantelor din exterior care nu pot fi mutate, cum ar fi arbustii, trebuie sa avem grija sa curatam zapada de pe ramuri pentru a evita ruperea sau arcuirea. Coniferele sunt recunoscute pentru abilitatea de arcuire insa nu toti arbori se comporta la fel. Daca nu vom scutura zapada la momentul potrivit o eventuala fangere de ramura pune în pericol integritatea intregului arbust.

Un alt truc, in cazul plantelor din exterior, este acoperirea lor cu folie antiînghet. Este important sa nu incepem protejarea plantelor prea devreme. In acest caz ambalajul va creste temperatura din jurul plantei si este posibil ca aceasta sa inceapa sa vegeteze, lucru care o va face sa inghete la primul frig. Asadar, vom incepe sa protejam plantele cand temperaturile scad sub limita de inghet si vom lasa protectia pana protectie in primvara.

Tuia Ingrijire iarna

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.